2022. november 10

A Duna-delta elveszíti bioszféra-rezervátum státuszát, ha az éghajlatváltozás a mostani ütemben folytatódik

A Duna-delta elveszíti bioszféra-rezervátum státuszát, ha az éghajlatváltozás a mostani ütemben folytatódik és ha a hatóságoknak nem sikerül ellensúlyozniuk annak hatásait a tavak és csatornák optimális vízszintjének fenntartása érdekében tett intézkedésekkel. Az UNESCO a biológiai sokféleség megőrzése és a közösségek fejlesztése érdekében nyilvánít egy területet bioszféra-rezervátummá, a természeti erőforrások biológiai potenciáljának határain belüli kiaknázása mellett. A Duna-delta 1990-ben nyerte el ezt a státuszt és ennek köszönhetően, valamint a Parlamentben elfogadott törvény értelmében a helyi lakosok hozzáférhetnek a természeti erőforrásokhoz, bizonyos kedvezményekben részesülnek, ami a rezsikiadásokat illeti és az adóknak is csak a felét kell fizetniük. E nemzetközi elismerésnek köszönhetően a Duna-deltát számos turista felkeresi, azonban a Duna Delta Bioszféra Rezerváció adminisztrációja szerint az éghajlatváltozások miatt elveszítheti a bioszféra-rezervátum státuszát. Az elhúzódó aszály az egész területet érintette, így a biodiverzitáshoz szükséges optimális vízszint már nagyon kevés helyen található meg. Ilyen körülmények között a hatóságok több mint 60 millió lejt fektetnek be mintegy 150 kilométernyi csatorna duguláselhárítása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Románia amerikai hitellel építi meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát

Mintegy három milliárd dollár hitelt nyújt az amerikai Exim Bank a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére. Az erről szóló szándékleveleket Reta Jo Lewis, az US Exim Bank elnöke adta át Klaus Iohannis államfő és Virgil Popescu energiaügyi miniszter jelenlétében az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ-klímacsúcson (COP27). Az államfő ez alakalommal elmondta, hogy Romániának energiabiztonságra van szüksége és a két cernavodai reaktor megépítése elegendő energiát biztosít majd az országnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság hét energiaszolgáltató céget büntetett meg

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) összesen 380 ezer lej pénzbirsággal sújtott hét energiaszolgáltató céget, mivel az emberek késve vagy egyáltalán nem kaptak villanyszámlát. Az ANRE a fogyasztók panaszai nyomán kezdett ellenörzésekbe, amelyek az április 1. és szeptember 30. közötti időszakra terjedtek ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Az USR arra kérte Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki az igazságszolgáltatási törvényeket ezek jelenlegi formájában

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) arra kérte Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki az igazságszolgáltatási törvényeket ezek jelenlegi formájában, amig nem érkezik meg a Velencei Bizottság véleménye. Stelian Ion képviselő szerint ezen törvények rosszat tesznek a társadalomnak, mig az Alkotmánybiróság egyszerű politikai eszközé vált. Az AUR úgy véli, hogy az Alkotmánybiróság döntéseit megszegő birák megbűntetésének elmulasztása érvényteleníti a három dokumentum kötelező jellegének hatékonyságát. A Népügyvédje is felhivta nemrég a figyelmet arra, hogy az illető törvények lehetővé teszik a bírák és ügyészek által az igazságszolgáltatási tevékenységen kívül betöltendő funkciók körének bővítését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Marius Budăi munkaügyi miniszter várhatóan november 21-én ad magyarázatot a Parlamentben a speciális nyugdíjak ügyében

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) a Parlamentbe kérette Marius Budăi munkaügyi minisztert, hogy adjon magyarázatott a speciális nyugdijak ügyében. A miniszter várhatóan novembre 21-én ismerteti az Országos Helyreállítási Tervben szereplő, speciális nyugdijakkal kapcsolatos kiadások csökkentésével kapcsolatos célkitűzés megvalósításának stádiumát. Iounţ Moşteanu USR-képviselő egyben a polgármesterek és megyei tanácselnökök speciális nyugdijának megszűntetése terén az EU által javasolt terv feloldását kérte. Másrészt, Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök közölte, hogy a speciális nyugdijakra vonatkozóan a kormány törvénytervezetet dolgoz ki, amelyet megvitatás és jóváhagyás végett a Parlsament elé terjesztenek majd.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

A bukaresti Romexpo kiállítási központban csütörtökön megnyítják Románia Turisztikai Vásárát

A Turisztikai Vásáron 86 cég vesz részt különböző ajánlatokkal a közelgő téli ünnepekre, de nemcsupán, hiszen a jövő évi nyári szezonra is all-inclusive csomagokkal kecsegtetik az érdeklődöket. A szervezők közölték, hogy nem lesz hiány a szilveszteri ajánlatokban sem az egzotikus vakációkra, sem a karácsonyi híres hegyi üdülőhelyek szállásajánlataiból. Az eseményen kilenc ország képviselteti magát, köztük Bulgária, Egyiptom, Törökország és Japán. A Turisztikai Vásár november 13-án, vasárnap zárja kapuit. A látogatók belépése ingyenes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Új beruházások a konstancai és galaci kikötők működési kapacitásának növelésére

A kormány több mint 780 millió lej értékű új beruházást hagyott jóvá a konstancai és a galaci kikötők működési kapacitásának növelésére. A kormány ugyanakkor egyetértett egy új határátkelőhely megnyitásával is Románia és Ukrajna között, amelyet a Suceava megyei Vicovu de Sus és az ukrajnai Krasnoilsk települések között alakitottak ki. A határátkelőt a román és az ukrán miniszterelnök nyítja meg. A határátkelő folyamatosan nyitva lesz mind a személy-, mind az árforgalom számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Rozália Gănciulescu