Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 1) În România, încrederea în instituţii a scăzut faţă de anul trecut – arată Barometrul de Securitate realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Lucrurile sunt explicabile, ţinând cont că, după 2 ani de pandemie, 2022 a început cu un război de anvergură în regiune şi a continuat cu scumpiri ale preţului la energie şi cu inflaţie – susţin autorii studiului. Dacă România ar fi atacată, 36% dintre români spun că ar participa la apărarea ţării, 33% sunt indecişi, iar 29% că ar încerca să plece cu familia.

În privinţa conflictului militar din Ucraina, cei mai mulţi români consideră că Rusia este de vină; 70% dintre români cred că este cel mai important acum să se oprească războiul, în timp ce 28% cred că acesta trebuie continuat până la învingerea Federaţiei Ruse. Se menţine, în continuare, empatia pentru tragedia populaţiei Ucrainei, după 9 luni la începutul conflictului militar; 74% dintre români spun că ar trebui să primim, în continuare, refugiaţi din Ucraina dacă va fi nevoie.

2) Persoanele strămutate din Ucraina care locuiesc în judeţul Constanţa (sud-estul României) au la dispoziţie un Call center, ele putând primi informaţii precum accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală, drepturile şi obligaţiile legale ale cetăţenilor ucraineni pe teritoriul României sau accesarea unui loc de muncă. Call Center-ul poate fi apelat la numărul cu tarif normal (+4) 0377 30 30 30, de luni până vineri, între orele 9,00 – 17,00. Apelurile telefonice sunt preluate de personal de specialitate, iar dialogul se poate purta în limbile română, ucraineană şi engleză. Numărul poate fi utilizat şi de românii din judeţul Constanţa care doresc să îşi ofere ajutorul ori să semnaleze faptul că un cetăţean sau o familie din Ucraina are nevoie de susţinere.

Serviciul este oferit de Centrul pentru Resurse Civice, în parteneriat cu Fundaţia Terre des hommes România. Intervenţia Terre des hommes România în sprijinul familiilor ucrainene este posibilă datorită contribuţiei financiare a Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, a oraşului Zurich, a Fundaţiei Z Zurich, a Swiss Solidarity şi UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi). Call center-ul reprezintă o componentă a Centrului comunitar pentru asistenţă integrată „Constanţa pentru Ucraina”.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.