2022. november 11.

Jóváhagyta a kormány az áram központosított beszerzéséről szóló sürgősségi rendeletet

Romániában ideiglenesen központosított beszerzést vezetnek be az energiapiacon, az erről szóló sürgősségi rendeletet pénteki ülésén fogadta el a kormány. A jogszabály megteremti a feltételeket, hogy (az energiaárak drasztikus emelkedésétől) megvédjék a lakosságot és biztosítsák a román gazdaság versenyképességét – mutatott rá a pénteki kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. A rendelet a központosított beszerzést a nagybani földgáz- és villamosenergia-piacot működtető OPCOM állami vállalatra bízta. Az OPCOM 2023. január 1. és 2025. március 31. között megawattóránként 450 lejes szabályozott áron veszi át a villamos energiát a termelőktől és ugyanezen az áron adja tovább a lakossági és ipari ügyfelekkel rendelkező villamosenergia-szolgáltatóknak.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Nem növelik januártól az elektromos energia lakossági árát

Sürgősségi rendeletet készül pénteken elfogadni a kormány, amely a jelenlegi szinten rögzíti januártól az elektromos áram lakossági árát – számolt be a kabinet ülése elején a miniszterelnök. Nicolae Ciucă közlése szerint a háztartások számára a fogyasztás függvényében továbbra is ugyanazt a három árkategóriát szabták meg. A 100 kilowattóra alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt, a 100 és 255 kilowattóra közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt kell fizetniük egy kilowattóra áramért. A 255 kilowattóra fölötti fogyasztásúak esetében a sávhatár alatti energia árát szintén 0,8 lejjel számolják, a küszöböt meghaladó részt azonban kilowattóránként 1,3 lejjel. A miniszterelnök közölte azt is, hogy kis-és középvállalkozások 1 lejt fizetnek januártól kilowattóránként a villamos energiáért, az ipari nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Több mint 100 millió lejjel támogatja a kormány az épületfelújítást

A fejlesztési minisztérium sajtóközleményében tájékoztatott arról, hogy 104 millió lej értékben írtak alá épületfelújítási szerződést.
„104 millió lej értékben írt alá újabb, a helyreállítási tervből finanszírozott, épületfelújítási munkálatokat támogató szerződést a fejlesztési minisztérium, többek között Szatmárnémetiben tesznek tömbházakat energiatakarékossá és Nagyváradon a Bihar Megyei Tanácsnak és Prefektusi Hivatalnak otthont adó épületet újítják fel” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető.
A miniszter elmondta: Szatmárnémetiben több tömbházat hőszigetelnek, az ott élő családok számára biztosítva ezáltal a kisebb fűtésszámlát. A beruházásra összesen 14,5 millió lejt biztosít a fejlesztési szaktárca. Nagyváradon a Megyei Tanácsnak és a Prefektusi Hivatalnak otthont adó épületet teszik energiatakarékossá a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium által biztosított közel 11 millió lejes támogatásból. Az aláírt finanszírozási szerződések teljes listája megtekinthető a fejlesztési szaktárca honlapján.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Októberben csökkent Romániában az éves inflációs ráta

Októberben lassult Romániában az éves infláció, 15,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 15,9 százalékról – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet (INS). Tavaly októberhez képest az élelmiszerek 20,5 százalékkal drágultak, a nem élelmiszerek 14,3 százalékkal kerülnek többe, míg a szolgáltatásokért 8,3 százalékkal kell többet fizetni. Szeptemberhez mérten az infláció 1,3 százalék volt. Egy év alatt a liszt 34,5 százalékkal, a kenyér 27 százalékkal drágult, a zöldségek 25 százalékkal kerülnek többe, ezen belül a krumpli 40 százalékkal drágult, az étolaj 43,5 százalékkal. A Román Nemzeti Bank kedden emelte 50 bázisponttal, 6,75 százalékra az alapkamatot. A jegybank arra számít, hogy az infláció csak a jövő év első felében lesz ismét egyszámjegyű. Az augusztus eleji becslése szerint 2022 végén 13,9 százalékos fogyasztói árindexre számít, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizált.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Andrei Demény