Delta Dunării riscă să-și piardă statutul de Rezervație a Biosferei dacă schimbările climatice vor continua în același ritm

Delta Dunării riscă să-și piardă statutul de Rezervație a Biosferei dacă schimbările climatice vor continua în același ritm, iar autoritățile nu vor reuși să le contracareze efectele prin acțiuni care să mențină un nivel optim al apei pe lacuri și canale.

Ce înseamnă statutul de Rezervație a Biosferei pentru populație și ce fac autoritățile pentru a-l menține, aflăm de la corespondenta RRA, Luisa Rosetti.

Reporter: Administrația Deltei derulează trei proiecte pentru adâncirea a circa 150 de kilometri de canale. În ciuda acestora, directoarea Viorica Bîscă susține că schimbările climatice pot duce la pierderea statutului de rezervație a Biosferei.

Viorica Bîscă: Dacă schimbările climatice vor duce la temperaturi din ce în ce mai înalte, chiar riscăm să vedem o deltă cu mai multă agricultură decât pescuit. Nu doar că nu vom mai avea o rezervație a biosferei, practic își pierde statutul.

Reporter: Până acum decolmatarea s-a făcut fără un studiu de modelare hidraulică, ce ar arăta cursul natural al apei în Deltă, dar acesta va fi realizat printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Reziliență.

Viorica Bîscă: Acela ar putea face o previzionare a zonelor ce se vor colmata în următoarea perioadă și odată ce am ști unde urmează ca nivelul apei să fie din ce în ce mai redus, acelea ar putea fi planificate pentru un program multi-anual de decolmatare. Și atunci categoric s-ar păstra un flux al apei mult mai bun.

Reporter: În baza statutului de Rezervație a Biosferei, locuitorii Deltei au dreptul, printre altele, la taxe reduse la jumătate și facilități la plata unor utilități./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 noiembrie