Primăria Bucureşti vrea reguli clare pentru utilizatorii trotinetelor

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Firmele care închiriază trotinete electrice în București vor fi obligate să se autorizeze și să plătească o taxă pentru ocuparea domeniului public. De asemenea, Primăria Capitalei vrea reguli clare pentru utilizatorii trotinetelor, deși nu a reușit să construiască piste speciale de biciclete pe unde ar trebui să circule cei care aleg transportul alternativ pe două roți. Cu detalii Alexandru Lancuzov.
Reporter: Regulamentul pentru utilizarea trotinetelor în regim de închiriere a trecut prin toate etapele de consultare și ar putea intra luna aceasta la vot în Consiliul General. Municipalitatea va percepe taxe pentru autorizarea firmelor, cât și pentru fiecare trotinetă care ocupă domeniul public, iar locurile de închiriere vor fi stabilite prin decizia autorităților.
Stelian Bujduveanu, viceprimarul capitalei: Avem un regulament care să aducă ordine în orașul nostru, pentru că prea mult timp municipiul București a rămas în urmă în a reglementa trotinetele electrice. De aceea am venit cu acest regulament pentru a ști unde se lasă, când se lasă, cum se lasă și, foarte important, ocuparea domeniului public trebuie să fie făcută contra cost.
Reporter: Regulamentul pentru trotinetele electrice preia obligațiile din Codul Rutier, dar în lipsa amenzilor, puțini dintre cei care folosesc trotinete cunosc regulile de circulație sau le și respectă. Pe de altă parte, Primăria nu a amenajat piste, deși trotinetele sunt o alternativă la transportul auto.
Printre propunerile primite la dezbaterea regulamentului s-au numărat cele pentru a crește vârsta minimă de la 14 la 16 sau chiar 18 ani, cască de protecție și o asigurare obligatorie pentru accidente./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)