USR critică noua ordonanţă de urgenţă privind energia

Realizator: Nicoleta Turcu – USR critică noua ordonanţă de urgenţă privind energia şi atrage atenţia că măsura de reglementare a preţului va distruge definitiv stimulentul de a investi în producţia de energie electrică. Într-o declaraţie pentru RRA, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, a explicat că practic prin stabilirea unui preţ fix orice investitor va alege să producă energie în statele din jur şi să o exporte în România la un preţ neplafonat:
Claudiu Năsui: Tot ce poţi plafona sunt preţurile interne. Nu pot plafona preţuri la import, că pur şi simplu cineva din afară nu-ţi mai vinde, dacă încerci să-i plafonezi preţul în mod arbitrar. Sistemul acesta în care nu avem suficient dintr-o resursă şi-i plafonăm preţul este o iluzie că va funcţiona, pentru că în momentul în care ai 100 de kW şi ai nevoie de 120 de kW, de exemplu, pur şi simplu nu vei avea suficient pentru a acoperi toată cererea. Decizia în principiu trebuia să fie una de piaţă, care să încurajeze şi investiţiile de producţie, şi economisirea.
Realizator: Fostul ministru Claudiu Năsui a atras atenţia că s-a încercat implementarea unei astfel de măsuri şi pentru preţul lemnului de foc, însă fără succes./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 noiembrie)