Democraţii şi-au asigurat controlul în Senatul Statelor Unite

Democraţii şi-au asigurat controlul în Senatul Statelor Unite, după o nesperată victorie obținută în alegerile din Nevada.

Este un impuls semnificativ pentru președintele Joe Biden în cea de-a doua sa jumătate de mandat, pentru că Senatul validează candidații propuși de șeful Casei Albe, în special în justiție, poate respinge proiecte de lege ale Camerei Reprezentanților în eventualitatea unei majorități republicane și își poate stabili propria agendă. Este și cea mai bună performanță a unui partid aflat la guvernare în alegerile intermediare pentru Congres, iar mulți republicani vorbesc acum despre nevoia unor schimbări interne. Corespondenta RRA, Doina Saiciuc, transmite de la Washington.

Reporter: Democraţii au reşit să îşi menţină controlul asupra Senatului, prin victoria din Nevada a senatoarei Catherine Cortez Masto, chiar înainte de al doilea tur de scrutin din Georgia de la 6 decembrie, când democrații ar putea obține încă un loc în Senat.

Ei au acum 50 de locuri în Senat, demonstrând o surprinzătoare forță în alegerile ‘midterm’ în care, în general, partidul președintelui pierde un număr semnificativ de locuri în Congres. Cortez Masto a fost considerată cea mai vulnerabilă membră democrată a Senatului în cursa electorală cu republicanul Adam Laxalt, despre care colegii de partid erau convinși că va învinge.

A fost un moment decisiv într-un ciclu extraordinar al alegerilor ‘midterm’, în care democrații au sfidat modelele istorice și predicțiile privind pierderi majore. În ce privește Camera Reprezentanților, controlul acesteia este încă indecis.

Republicanii au totuși un număr de locuri care se apropie mai mult decât cel al democrațiilor de cele 218 locuri necesare pentru a prelua majoritatea. În eventualitatea în care republicanii vor prelua majoritatea, aceasta ar fi cu certitudine mai mică decât erau așteptările./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie