Banca Naţională a României anticipează că inflaţia va continua să crească anul acesta

Inflaţia va continua să crească şi va ajunge la finalul acestui an la 16,3%, pentru ca ulterior să scadă şi să se situeze, la finele lui 2023, la 11,2%, anticipează Banca Naţională a României.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat că, dacă vor continua măsurile de plafonare şi compensare în domeniul preţurilor energetice şi după jumătatea anului viitor, traiectoria inflaţiei va fi continuu descendentă după finalul acestui an, în caz contrar va exista o întrerupere temporară a scăderii inflaţiei în august 2023.

Reporter: În ciuda creșterilor din a doua parte a anului, se observă conturarea unui platou în traiectoria ratei anuale a indicelui prețurilor de consum începând cu luna aprilie, spune Mugur Isărescu, care însă adaugă că traiectoria prognozată a inflației către valori ușor peste 4% în 2024 este condiționată de anumite ipoteze pe care le ia în calcul BNR.

Mugur Isărescu: În ceea ce privește efectele războiului din Ucraina, am adoptat o poziție, spunem noi, ușor pozitivă, nu optimistă. Nu vedem înrăutățiri masive. La prețurile materiilor prime avem datele care să ne arate o anumită stabilizare a cotațiilor, blocajele în lanțuri globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată, sincopelor, situația epidemiologică nu avem date care să ne confirme o resurgență a infecțiilor COVID, iar mixul de politici macroeconomice este pozitiv. Am lucrat până acum bine cu Guvernul, vedem o continuare a normalizării politicii monetare.

Reporter: Mugur Isărescu a mai precizat că majorările de dobândă-cheie ale BNR s-au situat în zona celor ale băncilor centrale din regiune. Dobânzile nu sunt foarte mari la noi, comparativ cu alte state, leul fiind una dintre cele mai stabile monede din regiune, pentru că dacă și deprecierea monedei naționale ar fi adus presiuni inflaționiste, situația creșterii prețurilor ar fi fost mult mai dificilă, așa cum arată exemplul Ungariei./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 noiembrie