2022. november 15.

Tetten értek egy férfit, amint 600 ezer csomag csempészett cigarettát szállított egy kamionnal

Az elkövetőt azzal vádolják, hogy az Európai Unión kívüli országokból származó cigaretta-szállítmányoknak Romániába csempészésére és elosztásra szakosodott szervezett bűnözői csoport tagja. A 12 millió darab zárjegy nélküli cigarettát szállító kamiont Kolozs megyében tartóztatták fel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészeinek és a határrendőrségnek a közös akciója keretében. Az ügyben még folyik a nyomozás azért, hogy a bűnözői kör többi szereplőjét is azonosítsák. (Radio România Actualităţi)

Törvénytervezet készült a Román Sport Napjának létrehozásáról

A jövőben minden év júniusának első vasárnapján ünnepelhetnék meg az eseményt. A jelenleg a Képviselőházban vita alatt álló törvénykezdeményezés célja a tömegsport és az élsport népszerűsítése különböző rendezvények révén, de ugyanakkor figyelmet fordítanának a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek a bővítésére is. A jogszabály tervezetéről a tervek szerint holnap szavaznak a képviselők. (RADOR Hírügynökség)

Vádat emeltek az Országos Utak és Autópályák Karbantartásának Igazgatósága volt vezetője ellen

Florea Dascălut csúszópénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel, valamint illetéktelen személyeknek nem nyilvános adatokhoz való hozzáférését lehetővé tevő intézkedéssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Temes megyei részlege.

Az ügyészek szerint Florea Dascălu ez év májusától a múlt hónapig 37 ezer lejt kapott több részletben egy kereskedelmi társaság ügyvezetőjétől, azért, hogy annak vállalkozása megbízást kapjon az utak felfestésére és hómentesítésére. A vádlott – a nyomozó hatóság szerint – a vállalkozó rendelkezésére bocsátott olyan nem nyilvános dokumentumokat, amelyek révén az könnyebben nyerhetett a közbeszerzési pályázatokon. A csúszópénz harmadik részletének átvételekor a múlt hónapban Florea Dascălut tetten érték és jelenleg előzetes letartóztatásban van. A közszolgálati rádió tudósítója, Diana Surdu szerint a büntetőügyben az Arad Megyei Törvényszék fog ítéletet hirdetni. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt évhez képest jelentősen növekedett a Transelectrica és a Transgaz állami vállalatok profitja 

Egyebek mellett ez derül ki a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) tegnap közzétett adataiból. Az elektromos áram elosztásával és értékesítésével foglalkozó egyedáruság, a Transelectrica nettó profitja 418 millió lej, ami az elmúlt év hasonló időszakában mért érték ötszöröse. A földgáz elosztásával és értékesítésével foglalkozó Transgaz egyedáruság 273 millió lejes profitot jelentett, ami a tavalyi évhez képest 144 százalékos növekedést jelent.

A harmadik negyedévben 1,3 százalékkal csökkent a gazdasági növekedés üteme Romániában a megelőző negyedévhez képest

Ugyanakkor a második negyedévben a belső nemzeti össztermék 1,8 százalékos növekedést mutatott a megelőző időszakhoz képest – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet (INS)

A 2022. január 1. – szeptember 30. közötti időszakban az előző év hasonló időszakához viszonyítva a belső nemzeti össztermék értéke 4,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazítás után – közölte az Agerpres Hírügynökség az intézmény közleményére hivatkozva (Radio România Actualităţi)

35 évvel ezelőtt robbant ki a brassói munkástüntetés

A “Steagul Roşu” (Vörös Zászló) tehergépkocsi-gyár munkásai 1987 november 15-én az élet- és munkakörülmények folyamatos romlása miatt sztrájkba léptek. A megmozdulást a karhatalom erői leverték, a szervezők ellen pedig megtorlást, büntetőeljárásokat indítottak.

Ma Brassóban számos eseménnyel emlékeznek a Ceauşescu-rezsim elleni tiltakozásra. A “Tractorul” moziban vetítik a “Két évvel korábban” című dokumentumfilmet, koszorúzással és egyházi szertartással emlékeznek a történtekre. Bemutatják továbbá Alexandru Gold grafikus regényét, amelynek előszavát Adrian Cioroianu írta. Este lézervetítés lesz a Cenken és a polgármesteri hivatal épületén. (Radio România Actualităţi)

A számlák részleges megtérítésére jogosultak körét is meghatározza az energiaárakat maximáló sürgősségi kormányrendelet módosítása

A jogszabály tervezetének értelmében a nagycsaládosok, az orvosi készülékekre szorulók, az egyházak és a közhasznú szervezetek jogosultak az árkompenzációra.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a Képviselőházban elmondta, hogy a gyermekeiket egyedül nevelők, illetve a három gyereknél többet nevelő családok, a közhasznú civil szervezetek és a közszolgáltatásokat biztosító cégekre is vonatkozik az az előírás miszerint nem fizethetnek egy lejnél többet egy kWh villamos-energiáért. Abban az esetben, ha valaki hónapokig nem kapja meg a villanyszámlát, jogosult az ár részletekben való kifizetésére – mondta a kormányfő.

Mint ismeretes a jogszabály módosítása előírja, hogy 1,3 lejnél senki sem fizethet többet egy kWh áramért, akik pedig havi 100 kWh-nál kevesebbet fogyasztanak, azok 0,68 lejt, míg azok, akik 255 kWh-nál kevesebbet használnak havonta 0,80 lejt fizetnek egy kWh-ért. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin – RADOR