Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (nordul României), Gheorghe Flutur, a semnat recent contractul de lucrări pentru modernizarea drumului către viitorul punct de frontieră cu Ucraina de la Izvoarele Sucevei – Shepit, dar şi pentru construirea unui punct administrativ. Drumul are o lungime de trei kilometri, iar investiţia se va realiza cu fonduri europene printr-un proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, Dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier, lucrări similare urmând să se realizeze şi în partea ucraineană. După deschidere, prin acest punct vor putea trece pentru început maşini de un tonaj mai mic, dar drumul este proiectat şi pentru tiruri.

Acesta este al treilea punct de frontieră care se pregăteşte în judeţ pentru trecerea către Ucraina, primul fiind la Vicovu de Sus, iar al doilea este cel de la Ulma – Rusca.

2) ‘Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor’, expoziţia de fotografie de război semnată de jurnalistul Agenţiei naţionale de presă AGERPRES Cristian Lupaşcu, a fost vernisată la Iaşi (nord-estul României). Sunt imagini foarte dure, surprinse în mai multe localităţi mari ale Ucrainei, unde atacurile şi bombardamentele armatei ruse au fost foarte intense şi grave şi s-au soldat cu foarte mulţi morţi. Sunt imagini cu clădiri de patrimoniu care astăzi nu mai sunt. Mai avem imagini cu oraşul Viniţa la câteva minute după ce a fost atacat cu două rachete ruseşti, unde au murit peste 30 de oameni şi au fost peste 200 de răniţi. Sunt imagini cutremurătoare. Oamenii nu trebuie să uite că în Ucraina încă mai este război şi că scenele surprinse de mine la momentul respectiv se repetă zilnic, dacă nu de multe ori pe zi, a declarat, la vernisaj, jurnalistul Cristian Lupaşcu.

Printre imaginile din expoziţie se regăsesc: înmormântarea unui militar ucrainean ucis în războiul declanşat de Federaţia Rusă la Storojinet, centrul oraşului Viniţa – atacat cu rachete, cozi la alimente la Borodianka, case, blocuri şi obiective instituţionale din Harkov distruse de armata rusă, tancuri ruseşti distruse la Bucea în urma unei ofensive a armatei ucrainene, bombardarea podului din Borodianka, ce leagă Kievul de Polonia, o misiune de căutare a supravieţuitorilor la Borodianka, după bombardarea oraşului, muniţie de război abandonată sau depozitată. Cristian Lupaşcu este jurnalist AGERPRES din anul 2006. De la începutul războiului a efectuat şase deplasări în Ucraina, în perioada martie – iulie 2022.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.