2022. november 16.

A minimálbér emeléséről tárgyal ma a miniszterelnök a szakszervezetekkel és a munkaadói szövetségekkel

 

Nicolae Ciucă bejelentette, hogy a tervek szerint a minimálbér háromezer lejre fog emelkedni. Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, hogy amennyiben ez az elképzelés megvalósul, megőrzik a munkaadóknak járó azon kedvezményt is, amelynek értelmében, ha 200 lejjel emelik a minimálbéren alkalmazottak fizetését, akkor erre a többletre nem kell adót fizetniük az alkalmazottak bére után.

Nicolae Ciucă hozzátette, hogy a mai találkozón elemezni fogják az immár 15 százalékot meghaladó infláció megfékezésére hozott intézkedéseket. Ebben az összefüggésben tárgyalnak a nyugdíjak emeléséről is. (Radio România Actualităţi)

 

Elnapolnák az ingatlanadó emelését 2025. január 1-jéig

 

Ezt a Képviselőház pénzügyi-költségvetési bizottsága döntötte el, amelyik módosította a Szenátusban elfogadott azon korábbi határozatot, amelynek értelmében 50%-al emelik az ingatlanadót. Ugyanakkor a képviselők megerősítették a módosított pénzügyi törvénykönyv azon rendelkezését, amelyik magasabb adót vet ki a részmunkaidőben dolgozók bérére. Ez utóbbi szabályozást annak ellenére fogadták el, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai is ellenezték az elfogadását. Az ellenzék a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet egészének az elutasítását kérte, arra hivatkozva, hogy az a feketemunka elterjedéséhez vezet és nem ösztönzi a beruházásokat.

A jogszabály szövegéről a végleges döntést a Képviselőház plénumának az illetékessége meghozni. (RADOR Hírügynökség)

 

Klaus Iohannis kihirdette az igazságügyi törvények módosítását

 

Az államfő nem vette figyelembe azt a több civil szervezet által is támogatott ellenzéki javaslatot, hogy ezzel az aktussal várja meg a Velencei Bizottság véleményezését. Az ellenzéki pártok szerint Románia ezzel azt kockáztatja, hogy elmaradjon a schengeni övezethez történő csatlakozása és az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) feloldása, mert – véleményük szerint – az elfogadott jogszabályok sértik a bírói függetlenség elvét és nem tartják tiszteletben a Velencei Bizottság korábbi ajánlásait.

Mint ismeretes az igazságügyi törvények módosítását Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kezdeményezte és a parlament gyorsított eljárással fogadta el. (Radio România Actualităţi)

 

Nicolae Ciucă: Romániát nem fenyegeti a recesszió veszélye

 

A kormányfő szerint egy bonyolult helyzetben a kormánynak sikerült megerősítenie a gazdaságot. “A statisztikai adatok alapján kijelenthető, hogy az év végéig öt százalékos gazdasági növekedés várható, így az országot nem fenyegeti a recesszió veszélye.A harmadik negyedévben hozzávetőleg négy százalékos a gazdasági növekedés az elmúlt év hasonló időszakához képest” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az eddig meghozott intézkedések célja a gazdasági egyensúly megőrzése és az infláció hatásainak a mérséklése különös tekintettel az alacsony jövedelműekre. A miniszterelnök szerint a jövő évben további másfél százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Tekintettel arra, hogy a kisjövedelműek érzik meg leginkább az áremelkedéseket a hárompárti koalíció tárgyalni fog a társadalmi partnerekkel (szakszervezetekkel és a munkaadói szövetségekkel) a minimálbér és a nyugdíjak emeléséről. A munkaügyi miniszter azt szeretné, hogy ezek az intézkedések már 2023. január 1-jétől érvénybe lépjenek.

Marius Budăi munkaügyi miniszter elmondta, hogy tíz százalékos nyugdíjemelést javasolnak. Ez nem a jövedelmek, hanem a nyugdíjpont értékének az emelését jelenti – tette hozzá a tárcavezető.  (Radio România Actualităţi)

 

Bukarest és Brassó közötti repülőjáratot terveznek

 

Tekintettel arra, hogy nincs autópálya és gyorsvasút a Prahova-völgyében, a hatóságok tervbe vették menetrendszerű repülőjárat beindítását a főváros és a Brassó-Vidombáki repülőtér között – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere Alex Lancuzov. A légiforgalmat a TAROM nemzeti légitársaság biztosítaná. Az első repülőgép leghamarabb a jövő év végén szállhat le a vidombáki repülőtéren – nyilatkozta a TAROM igazgatója.

Ugyanakkor Európában – környezetvédelmi és gazdasági megfontolásokból – visszaszorulóban van a rövid távú légijáratok üzemeltetése, egyes országokban ezeket meg is tiltották, abban az esetben, ha az útvonalon van gyorsvasút. (RADOR Hírügynökség)

 

A mai kormányülés napirendjéről

 

A kabinet ma várhatóan két sürgősségi kormányrendelet tervezetéről fog dönteni. Az egyik egy új támogatási sémát hozna létre azon mezőgazdasági termelők részére, akik őszi betakarítású növényeket vetettek és akiket az aszály sújtott. Támogatásban részesülnének továbbá a malomipari termékeket, olajokat, zsírokat, tejtermékeket és takarmányt előállító vállalkozások, amennyiben ezek közvetett károkat szenvedtek az ukrajnai háború miatt.

Egy másik sürgősségi kormányrendelettel az európai alapok felhasználásával kapcsolatos jogszabályokat módosítanának. Egyebek mellett egy olyan együttműködési megállapodás aláírásáról van szó, amelynek értelmében a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) elektronikus szolgáltatásokat és a rendszerek karbantartását biztosítaná a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumának annak érdekében, hogy javítsa az Országos Helyreállítási Terv ügykezelését és megvalósításának ellenőrzését. (Radio România Actualităţi)

 

Székely Ervin