MTI: Péter Szijjártó – România a îndeplinit condiţiile aderării la spaţiul Schengen

Experienţa Ungariei este că la graniţa cu România nu există presiune migraţionistă, toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile aderării la spaţiul Schengen – a declarat marţi ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat emis de minister, în cadrul conferinţei de presă ţinute în comun, la Budapesta, cu omologul său român, Bogdan Aurescu, ministrul a declarat, răspunzând la întrebarea unui jurnalist: condiţiile prealabile ale aderării României la spaţiul Schengen sunt stipulate clar în legislaţie, deci aderarea nu este o problemă politică, ci una practică.

„Decizia nu trebuie adoptată pe baza unei ficţiuni ştiinţifice, ci în urma unei analize fondate pe fapte (…) Nu ne place să abordăm astfel de probleme pe baze ideologice şi politice” – a precizat el. Szijjártó a adăugat: experienţa Ungariei este că la graniţa cu România nu există presiune migraţionistă, toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile. „Nu pot decât să sper că nu numai aderarea României la Schengen, ci toate problemele din Uniunea Europeană, în general, vor fi soluţionate pe baza faptelor şi a performanţei reale. Sunt naiv, desigur, pentru că, dacă ar fi fost aşa, Ungaria ar fi primit deja acces la toate fondurile europene” – a declarat ministrul.

Răspunzând la o întrebare, şeful diplomaţiei ungare a menţionat: unii politicieni din UE spun deja că sancţiunile împotriva Rusiei nu au fost menite să pună capăt războiului din Ucraina, ceea ce dovedeşte că aceste măsuri nu funcţionează şi că este timpul să fie revizuite. La reuniunea de luni a Consiliului Afacerilor Externe al UE, „o parte din discuţii s-au desfăşurat într-un mod care a lăsat puţin spaţiu minţii lucide şi dezbaterii calme”.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, a declarat cu o zi înainte că nu s-a aşteptat niciodată ca sancţiunile să oprească războiul din Ucraina, însă se poate spune că acestea reduc capacitatea armatei ruse de a cumpăra echipament militar. Péter Szijjártó şi-a exprimat consternarea faţă de această afirmaţie, spunând că „a fost pus sub semnul întrebării un adevăr fundamental, care a fost până acum un pilon important al procesului decizional al Consiliului Afaceri Externe”. După ce unii colegi au pus la îndoială dacă scopul sancţiunilor a fost de a pune capăt războiului din Ucraina, care este atunci scopul, de ce am aplicat aceste sancţiuni? – a întrebat ministrul, evocând „o mare doză de ipocrizie”. „Faptul că unii colegi resping acum acest obiectiv dovedeşte că sancţiunile sunt cu siguranţă nefuncţionale” – a mai afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat că a venit timpul ca aceste măsuri să fie revizuite./ademeny

MTI – 15 noiembrie