Papa Francisc riscă să rămână fără brad de Crăciun

Anul acesta, Papa Francisc riscă să rămână fără brad de Crăciun. Tăierea bradului argintiu promis Vaticanului în urmă cu doi ani de către Regiunea Abruzzo a fost suspendată, în așteptarea autorizațiilor din partea Regiunii Molise. Ce legătură are Molise, dacă bradul de Crăciun este donat de Abruzzo? Să încercăm să lămurim puțin situația.
În urmă cu doi ani, Abruzzo a promis că îi va dona Papei Francisc pentru Crăciunul 2022 bradul care, în fiecare an, este plasat în Piața Sfântul Petru cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Însă, în momentul când bradul a fost tăiat, ceva a mers prost. Doborârea bradului argintiu, situat în pădurea de brazi din Monte Castel Barone, între Agnone (Isernia) și Rosello (Chieti), a fost blocată în așteptarea autorizațiilor de la Regiunea Molise, întrucât bradul aparține acestei regiuni și este o specie supusă unor stricte constrângeri de mediu.
Locația exactă a bradului a fost descoperită de Dario Rapino, un avocat care s-a mobilizat primul în apărarea bradului destinat Vaticanului. De asemenea, Rapino i-a trimis Papei Francisc o scrisoare, pentru a-l sensibiliza în această problemă, cerându-i „să intervină, pentru a nu permite ca un copac străvechi să fie scos de pe teritoriu, datorită tuturor funcțiilor pe care le îndeplinește în ecosistem”. Până în prezent, însă, nu a primit niciun răspuns.
Vicepreședintele Consiliului Regional Abruzzo, delegat pentru chestiuni legate de Parcuri și Rezervații, Emanuele Imprudente, a intervenit în această problemă, declarând că „nici un copac nu va fi preluat din mediile naturale în acest scop. Datorită activității Serviciului Regional de Silvicultură și Parcuri, căruia îi mulțumesc pentru rapiditatea de acțiune, exemplarul de brad (62 de ani și 26 de metri înălțime), împreună cu 40 de plante în ghivece, care vor fi donate orașului Vatican, toate provin din activități de cultivare. Preluarea exemplarului – a precizat, apoi, Imprudente – s-a considerat necesară datorită dimensiunilor atinse și a apropierii de clădiri și drumuri, care făceau ca prezența sa să nu mai fie compatibilă din motive de siguranță publică și privată”. (www.today.it – 16 noiembrie 2022)/oavram