2022. november 17.

Megbüntették az Oktatásügyi Minisztériumot

Megbüntette az Oktatásügyi Minisztériumot 10 ezer lejre az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mert a szaktárca eltörölte a lakhelytől eltérő településen tanuló diákoknak járó szociális ösztöndíjakat. A Tanács hat hónapos határidőt írt elő az orvoslásra. A testület döntését követően az Országos Diáktanács és a Szülők Országos Szövetsége a tárcaközi munkabizottság sürgős összehívását kérte a diákok iskolai utaztatásával kapcsolatos gondok megoldására. Véleményük szerint a kérdést már nem lehet halogatni, mert folyamatosan nő az iskolaelhagyás és a szállítási díjszabások is. A diákok és szülők kérik, hogy a kérdést oldják meg 2023 elejéig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 17.11)

Tiltakoztak az autógyártók

A Dacia üzem alkalmazottai Mioveniben a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt tiltakoztak 13-14 óra között mert elégedetlenek azza, hogy a kormány nem tartotta be ígéreteit a munkatörvénykönyv módosítására. A tüntetőkhöz csatlakoztak a craiovai Ford gyár alkalmazottai is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A Képviselőház szállításügyi szakbizottsága egyöntetűen fogadta el a Közlekedésrendészeti Szabályzatot

A büntetések kifizetésére kötelezik a vezetői engedély felfüggesztési idejének csökkentését kérvényező gépkocsivezetőket. A Képviselőház szállításügyi szakbizottsága tegnap egyöntetűen fogadta el a Közlekedésrendészeti Szabályzatot. Eddig ilyen kitétel nem volt a jogszabályban és a vétkes gépkocsivezetők a bírság kifizetése nélkül kapták vissza korábban vezetői engedélyüket – közölte Cătălin Drulă, a bizottság elnöke. A büntetőpont értéke 145 lej és 2017 óta nem változott, habár a hatályos előírások szerint a gazdaságbeli minimálbér 10 százaléka kellene hogy legyen. A szakbizottsági vitákat követően a módosítást a Képviselőház plénumának kell elfogadnia döntőházként.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Románia részt vesz a tanároknak és iskolaigazgatóknak szóló TALIS 2024 nemzetközi felmérésben

Az oktatási-elsajátítási folyamatot vizsgáló nemzetközi tanulmányt a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet végzi. Ligia Deca tanügyminiszter szerint az ország részvétele fontos lépés Románia csatlakozásához a nemzetközi szervezethez. A TALIS célja nemzetközi összehasonlító mutatókat létrehozni a középiskolai oktatáspolitikák támogatása érdekében, a pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak és az oktatásban résztvevő más tényezőknek lehetőségük van tárgyalni a jelenlegi gyakorlat javításának módjáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Enyhén csökkent az üres álláshelyek száma az év harmadik negyedévében

Az év harmadik negyedévében kismértékben, 45 300-ra csökkent az üres álláshelyek száma. Az említett időszakban 700-al volt kevesebb a megüresedett álláshelyek száma  az előző negyedévhez viszonyítva, derült ki az Országos Statisztikai Intézet által csütörtökön közzétett adatokból. A legtöbb betöltetlen állás a közigazgatásban (több mint 23%), a szállítás és raktározás terén volt, míg a legkevesebb az ingatlanügyletek és a kitermelő ipar területén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Rozalia Gănciulescu, RADOR