Băncile ungare majorează dobânzile, ceea ce va afecta persoanele care vor cumpăra o locuință cu un credit ipotecar

Marile bănci ungare și-au majorat semnificativ ratele la creditele ipotecare şi, implicit, toate marile instituții financiare au majorat ratele ipotecare, în ultima lună.
Dobânda Anuală Efectivă (DAE) sub 9% a dispărut, și tot mai multe bănci ungare încep să propună oferte care pornesc de la 10%, relatează portalul de știri ungar specializat, Bank360.hu, prezentând creșterile de dobânzi ale băncilor ungare. Jumătate dintre băncile mari oferă acum rate de peste 10%.
Potrivit calculelor portalului de specialitate, de la accelerarea majorării dobânzilor băncii centrale în februarie, rata lunară de rambursare a unui credit imobiliar de 20 de milioane pe 20 de ani a crescut cu 40%. În februarie, un astfel de împrumut putea fi contractat cu o rată de 128 mii de forinți, și o DAE de 4,78%, dar acum în cel mai bun caz este de 178 de mii de forinți pe lună, cu o dobândă anuală de 9,24%.
Singura excepție este Oberbank-ul, una dintre instituțiile financiare ungare mai mici, care nu a majorat dobânzile, ci le-a redus. În cazul său, însă, acest lucru înseamnă mai degrabă că a încercat să facă mai atractive ofertele sale mai scumpe. În urma reducerilor de dobândă, rata dobânzii de tranzacționare pentru creditele ipotecare rezidențiale se situează între 11,15 și 13,95 %, în timp ce rata dobânzii pentru creditele ipotecare deschise se situează în prezent între 13,25 și 14,45 %./vblanka/sdm2

(https://infostart.hu/gazdasag/2022/11/17/emelik-a-kamatokat-a-bankok-ez-mar-fajni-fog-ha-hitelbol-akar-lakast-venni)