Revoluția de catifea

(Photo by LUBOMIR KOTEK / AFP)

   Pe data de 17 noiembrie 1989, în Cehoslovacia au avut loc ample mișcări stradale împotriva regimului comunist. Tranziția de la comunist la democrație s-a petrecut fără vărsare de sânge, din acest motiv, acest eveniment a fost denumit Revoluția de catifea.   La doar opt zile de la căderea zidului Berlinului, curentul schimbării  s-a răspândit ca un virus în tot blocul estic,  influențând mentalitatea tinerilor care au iești în stradă să lupte pentru schimbare.

    În muzică, curentul schimbări a fost surprins de trupa Scorpions, cu piesa Wind of Change, care apare cu puțin înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

   În ziua de 17 noiembrie 1989, studenții au fost primii care au început protestele, pentru ca la doar trei zile diferență, jumătate de milion de cehi și slovaci s-au adunat în Praga și au scandat pentru libertate. Evenimentul din 17 noiembrie a început cu un moment de comemorare aprobat de comuniști, la împlinirea  a 50 de ani de la martiriul lui  Jan Opletal, un student ucis de forțele de ocupație naziste și un simbol al rezistenței cehe. Deoarece marșul a fost organizat parțial de Uniunea Tineretului Socialist,  autoritățile au aprobat desfășurarea  evenimentului, cu condiția de a evita centrul orașului. Denunțarea naziștilor s-a transformat rapid într-un protest anticomunist prin care tinerii au cerut schimbarea.  Deși protestul nu a avut reper principal centrul orașului,  protestatarii s-au îndreptat spre Piața Wenceslas, până când au fost opriți de un cordon de polițiști.

Young Czechoslovak students make victory sings and light candles 17 November 1989 in support of Vaclav Havel for presidency during protest rally at Wenceslas Square in Prague. Czechoslovak students were asking for more democracy, demanding the end of Communist rule and free multiparty elections. A strong dissident protest movement led to the fall of communism 10 December and the formation of a non-Communist government in Czechoslovakia, 10 days after the beginning of a summit in Malta where Soviet President Mikhail Gorbachev and US counterpart George Bush set a new era, ending the Cold War. The Communist Party capitulated (in the bloodless „Velvet Revolution”) and formed a coalition government with the Civic Forum, and Havel was elected president 29 December 1989. AFP PHOTO LUBOMIR KOTEK (Photo by LUBOMIR KOTEK / AFP)

     Vaclav Havel, un dramaturg dizident și fost deținut politic, a convocat o întâlnire de urgență a activiștilor din Carta 77  și a altor dizidenți la teatrul Laterna Magika. Întâlnirea a avut ca rezultat apariția Forumului Civic (Obcanske forum), care a întreprins o serie de acțiuni și demonstrații publice. Mișcarea a culminat cu o grevă generală de două ore la zece zile după protestul din 17 noiembrie, arătând amploarea și profunzimea opoziției și valorificând negocierile cu guvernul și oficialii Partidului Comunist. La câteva zile diferență, biroul politic al regimului a demisionat, fiind format un guvern de coaliție. Pe data de 29 decembrie, Havel a fost ales ultimul președinte al Cehoslovaciei, cu toate că nu a vrut  inițial să preia această funcție. Ulterior, în 1993, Havel a fost ales primul președinte al Republicii Cehia.  Primele alegeri libere s-au desfășurat în vara anului 1990, cu un rezultat care nu a inclus nici un candidat din fostul partid comunist.

         Primele neînțelegeri între cehi și slovaci au apărut în 1992, când slovacii s-au opus privatizării masive a întreprinderilor și fabricilor.  Neînțelegerile au continuat inclusiv în timpul algerilor din 1992, care au arătat celor două popoare că există o diferență profundă între ele și nu există cale de mijloc. Prin urmare, cehii și slovacii au ajuns la un acord privind disoluția pe cale pașnică a Cehoslovaciei în două state diferite. În 1993, Cehia și Slovacia s-au depărțit și s-au format în țări independente teritorial și politic.

Young Czechoslovak people wave from a tramway in support of Vaclav Havel for presidency during protest rally 17 December 1989 near Wenceslas Square in Prague. Czechoslovak students were asking for more democracy, demanding the end of Communist rule and free multiparty elections. A strong dissident protest movement led to the fall of communism 10 December and the formation of a non-Communist government in Czechoslovakia, 10 days after the beginning of a summit in Malta where Soviet President Mikhail Gorbachev and US counterpart George Bush set a new era, ending the Cold War. The Communist Party capitulated (in the bloodless „Velvet Revolution”) and formed a coalition government with the Civic Forum, and Havel was elected president 29 December 1989. AFP PHOTO LUBOMIR KOTEK (Photo by LUBOMIR KOTEK / AFP)

Revoluția relatată în România

   Misiunile diplomatice aflate la Praga au comunicat activ cu Bucureștiul, menționând că revoluția a fost cauzată de forțe reacționare, sprijinite de Vest, pentru a răsturna regimul democrației adevărate. Despre protestatari s-a relatat faptul că ei nu aveau în acel moment un program politic alternativ și doar stau și scandează împotriva regimului, fără a veni cu o soluție.

 

(Autor : Alexandru Balaci)


Bibliografie

https://www.britannica.com/place/Czechoslovakia

https://www.history.com/this-day-in-history/velvet-revolution-begins-in-czechoslovakia

https://time.com/5730106/velvet-revolution-history/

https://www.theguardian.com/world/from-the-archive-blog/2011/dec/19/from-the-archive-vaclav-havel-president-1989