2022. november 17.

Elfogadta a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást
A kormány elfogadta az idei második költségvetés-kiigazítást, amely abszolút értékben nagyobb bruttó hazai termékkel (GDP) számol, ezért a várható államháztartási hiány 5,74 százalékra mérséklődik – közölte tegnap a kabinet. A költségvetés-kiigazításban a kormány arra számít, hogy a GDP várható értéke az idén eléri az 1396 milliárd lejt a korábban prognosztizált 1372 milliárd lej helyett. Az államháztartás bevételei az első kilenc hónapban csaknem 23 százalékkal, 331,48 milliárd lejre nőttek 2021. január és szeptember közötti időszakhoz mérten, a kiadások csaknem 19 százalékkal, 373,18 milliárd lejre emelkedtek. A kormány az idén 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.18)
A Blue Air többségi részvénycsomagját az állam veszi át
Az állam veszi át a Blue Air többségi részvénycsomagját, miután a légitársaság nem fizette a két éve felvett 300 millió lejes hitel törlesztőrészleteit és kamatait. A Blue Air által benyújtott garancia hat repülőgépet, egy bukaresti telket és a társaság részvényeinek 75%-át tartalmazta. Mint ismert, miután a Környezetvédelmi Minisztériumnál felhalmozott tartozások miatt zárolták a számláit, a cég minden járatát felfüggesztette, több ezer utasnak kellett lemondania útját. Három hónapja a Blue Airnek több mint 200 millió eurós adóssága volt, ehhez még hozzájön az utasok kára.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.18)
Megsemmisítette a legfelsőbb bíróság a diszkriminációellenes tanács által Iohannisra kiszabott bírságot
A legfelsőbb bíróság jóváhagyta Klaus Iohannis fellebbezését az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ítélete, és az azzal járó ötezer lejes pénzbírság ellen, amit a 2020. április 29-i beszéde miatt rótt ki az államfőre. Mint emlékezetes, Klaus Iohannis a székelyföldi autonómiastatútum tervezetének képviselőházi hallgatólagos elfogadása után élő televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy  a PSD  „odaadta Erdélyt a magyaroknak”. Az akkor elhangzott, magyar nyelven elmondott köszönése – „Jó napot kívánok, PSD!” – egyfajta szállóigévé vált. Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata tett feljelentést Iohannis ellen a CNCD-nél, és a diszkriminációellenes tanács úgy vélte, hogy az elnök a beszédével vétett a 137/2000. számú törvény ellen, amely garantálja a személyi méltóságot etnikai hovatartozástól függetlenül. A diszkriminációellenes tanács szerint az elnök a romániai magyar közösség ellen uszított, ezért 2020 májusában elmarasztalta és ötezer lejre megbírságolta. Iohannis előbb a Bukaresti Táblabíróságon támadta meg kirótt büntetést, de az ítélőtábla tavaly januárban elutasította a keresetét, ezután fordult a Legfelsőbb Bírósághoz és Semmítőszékhez, amely helyt adott a fellebbezésnek, és megsemmisítette a CNCD határozatát.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.18)
Az építőipari termelés 8,9 százalékkal nőtt az első háromnegyedévben
A hazai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,9 százalékkal nőtt az első háromnegyedévben az egy évvel korábbihoz képest – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,6 százalék volt. Az első kilenc hónapban a növekedés főleg a karbantartási és javítási munkálatok emelkedésének volt köszönhető, amelyek 17,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A felújítások volumene 12,9 százalékkal, az új építéseké 5,8 százalékkal nőtt. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 19,4 százalékos, az ipari létesítményeknél 5,4 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületeknél 4 százalékos bővülést.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.18)