Încoronarea regelui Haakov  al Norvegiei

Context

Pe data de 18 noiembrie 1905, Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel a devenit rege al Norvegiei, după ce fostul monarh, Oscar al II-lea a renunțat la pretențiile sale asupra tronului Norvegiei.  Până în vara anului 1905, Norvegia și Suedia au format o uniune statală care a fost condusă de regele Oscar II.

După ce regele Oscar al II-lea a renunțat la pretențiile sale pentru tronul Norvegiei, mediul politic norvegian a fost în căutarea unui nou candidat pentru titulul de monarh. Pe lista s-a aflat prințul  Carl al Danemarcei, viitorul Haakov VII, care a fost scandinav ca regiune de provenieță, cu ample cunoștințe lingvistice și culturale despre Norvegia. Mai mult decât atât, prințul Carl a fost înrudit cu familia regală britanică, prin intermediul soției, prințesa Maud. În privința succesiunii, prințul avea deja un copil în vârsta de doi ani.

Cu toate acestea, în urma separării de Suedia,  chestiunea formei de guvernare a fost discutată. Alături de prințul Carl, politicienii s-au gândit să propună o republică, în schimbul monarhiei.  Această dezbatere l-a determinat pe Carl să propună mediului politic un plebiscit, prin care cetățenii să aleagă forma de guvernare. Rezultatul a fost un vot clar pentru monarhie.  Pe 18 noiembrie  1905, președintele Parlamentului Norvegiei a trimis o scrisoare prin care a oferit coroana prințului Carl iar acesta a acceptat. Pe 25 noiembrie  1905, familia regală a ajuns în Vippetangen pier in Kristiania (Oslo, astăzi). Regele Carl a fost încoronat cu numele Haakov, iar fiul său a primit numele Olav. Aceste nume au fost purtate de monarhi ai perioadei medievale.

Încoronarea regelului Haakov și a reginei  Maud a avut loc în Catedrala Trondheim pe 22 iunie 1906.

Primii ani de domnie

Regele Haakov și regina Maud și-au petrecut primii ani de domnie călătorind prin Norvegia, într-un turneu în care să cunoască societatea și mediul de viață din Norvegia. Ei au călătorit cu trenul, caii și barca. Fridtjof Nansen, un explorator renumit al mediului polar l-a familiarizat pe monarh cu schiatul, care este considerat sport național în Norvegia. Ulterior, în 1906, regele Haakov a participat la concursurile  de schi din Holmenkollen, stabilind o tradiție care a fost continuată și  de succesorii săi.

O altă tradiție construită de Haakov a fost parada copiilor care are loc anual, de Ziua Constituției, pe data de 17 mai. Parada are loc în capitala Oslo, în fața Palatului Regal, iar familia regală iese la balcon și salută mulțimea.  Din punct de vedere al curții regale, regele Haakov a fost un monarh moderat, care nu a dorit lux exorbitant la curtea regală. Pe timpul domniei sale, curtea regală a fost de mici dimensiuni, pentru a reduce cât mai mult cheltuielile.

Monarhia și guvernul

Regele Haakov nu a fost un  monarh jucător,  ci un rege constituțional, care a preferat să nu se amestece în treburile guvernului. Interesele sale au fost legate de politica externă și înzestrarea militară. În 1928, regele și-a exercitat puterea constituțională prin numirea primului guvern laburist din istoria Norvegiei.  Partidul Laburist  a fost considerat radical la aceea vreme,  din pricina apartenenței sale la Comintern. Guvernul laburist  adus la putere în 1928 a rezistat câteva luni, dar din 1935 a făcut parte din fiecare guvern al Norvegiei.  În timpul crizei economice  dintre 1929 și 1933, Norvegia nu a fost puternic afectată față de țările din Europa de Vest sau cele din Sud-Est.

Al Doilea Război Mondial a adus neutralitatea în Norvegia, care a fost cu toate acestea invadata de Germania nazistă pe 9 aprilie  1940, cu scopul de  a captura monarhul pentru a forța guvernul să capituleze.   Având în vedere acest eveniment, guvernul și familia regală au reușit să fugă înainte ca forțele nazistă să ajungă la Oslo.  Naziști au cerut regelui să numească un guvern german de ocupație condus de  Vidkun Quisling, însă acesta a refuzat iar germanii au bombardat satul Nybergsund, unde familia regală s-a refugiat.  Într-un final, familia regală a reușit să să fugă în Anglia, din Tromsø.

În exil, regele  a devenit simbolul luptei poporului norvegian pentru eliberare. În anul 1945, familia regală s-a întors pe 7 iunie în Norvegia. Monarhul a început un turneu național pentru a vedea distrugerile provocate de nazisti pe timpul ocupației.

La aniversarea de 75 de ani, cetățenii au strâns fonduri și au dăruit regelui un yacht pentru a-i ușura călătoriile. În anul 1955 a avut loc ultima călătorie a regelui Haakov către Møre și Romsdal în partea de vest a țării.

Moartea regelui Haakov

Pe 21 septembrie 1957, regele Haakov a decedat în palatul regal din Oslo, iar rămășițele sale au fost îngropate la castelul Akershus. (Autor : Alexandru Balaci)

Bibligrafie

https://www.royalcourt.no/artikkel.html?tid=28678

 https://www.britannica.com/biography/Haakon-VII

https://core.ac.uk/download/pdf/30835631.pdf