România trebuie să fie pregătită pentru a putea acorda asistență Republicii Moldova, în contextul crizei energetice și de securitate (președintele USR, Cătălin Drulă)

România trebuie să fie mai bine pregătită pentru a putea acorda o asistență substanțială Republicii Moldova, în contextul crizei energetice și de securitate, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

El a acuzat Guvernul de la București că a avut o reacție întârziată în asigurarea resurselor necesare.

Cătălin Drulă: Această criză energetică prinde Republica Moldova într-o situație foarte dificilă, iar România ar fi trebuit să fie într-o situație mult mai bună pentru a putea trece de la vorbe la fapte. Un stat condus de politicieni responsabili ar fi trebuit să aibă în acest moment resursele la cote maxime de energie, să fie un exportator net de energie electrică și gaze. Am fi fost astăzi într-o postură mult mai favorabilă, în loc să fim în situația de a împărți resursa României cu frații noștri din Moldova.

Realizator: În context, deputatul Lilian Carp, președinte al Comisiei de Apărare în legislativul de la Chișinău, a subliniat că pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova trebuie finalizată construcția liniilor de înaltă tensiune de pe cele două maluri ale Prutului, care asigură legătura cu România.

Lilian Carp: Politicul a ajuns pe ambele maluri ale Prutului să se influențeze reciproc. Pentru prima dată, Republica Moldova este cel mai mare exportator de bunuri în România și totodată este pentru prima dată când importă resurse energetice din România. Practic, înlocuiește acele relații sau lanțuri de aprovizionare cu energie din Federația Rusă cu ceea ce este din România. Pentru a avea acea securitate energetică, aceste proiecte în domeniul energetic trebuie să continue.

Realizator: Declarațiile celor doi au fost făcute cu ocazia înscrierii în USR a parlamentarului de la Chișinău, ne-a precizat redactorul RRA Iulia Gherman./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie