Psiholog Emma Toader: Oamenii suferă, în aceste vremuri, de lipsa încrederii în sine

Psiholog Emma Toader

Cei mai mulți oameni se plâng, în această perioadă, că le lipsește curajul de a lua decizii, pentru că le e frică de eșec, a declarat, sâmbătă, pentru RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții „Porția de fericire”.

„Oamenii îmi spun, în ultima vreme, că le lipsește curajul…Curajul de a renunța la vechi și a-și urma calea inimii, curajul de a lua decizii din cauză că le este frică de eșec, curajul de a renunța la job și a face ce îi pasionează. Curajul este strâns legat de încrederea în sine. Mulți dintre noi nu avem încredere în sine și atunci căscăm ochii la ce cred cei din jur că ni s-ar potrivi sau facem astfel încât fricile altora devin și fricile noastre”, a spus specialistul în programare neurolingvistică.

Ea a arătat că mulți fac „ceea ce trebuie” și nu ceea ce le place din teama că nu s-ar descurca altfel.

„Dar, a face ceea ce trebuie, cum ar fi de exemplu a merge la un serviciu care aduce bani, dar îți dă o stare de lehamite și de nemulțumire acută, chiar dacă pe termen scurt pare că are beneficii, pe termen lung creează, însă, grave dezechilibre psihoemoționale, care, mai devreme sau mai târziu, dau în somatizări, adică în boală” – a explicat psihologul.

În om apare o luptă interioară între a face ceea ce pare logic și sigur și intuiția, care îi spune că nu mai poate, că se simte rău, că nu e locul lui acolo. Pe termen lung, această stare de neputință și măcinare interioară poate duce la anxitate, la depresie și la diverse boli fizice, deoarce omul își pierde bucuria (care este combustibilul sufletului) și sensul vieții, a adăugat psihologul.

Pe lângă toate acestea, în cele mai multe cazuri, membrii familiei sunt cei care fac presiune și le descurajează orice gest de a începe ceva nou sau de a face din pasiunile lor o afacere.

„Ce este de făcut? Este clar că, dacă faci la fel, vei avea aceleași rezultate. Terapia, întâlnirea cu un psiholog este procesul prin care un om poate să își dea straturile de neputință, de mers în cerc asemeni unui hamster și de descoperire a noi resurse interioare și drumuri pentru a-și îndeplini dorințele. Terapia este mijlocul prin care un om învață să se audă și să se împrietenească cu sine și asta e începutul încrederii în sine ” – a mai spus psihologul Emma Toader.

În opinia acesteia, curajul începe când accepți că nu mai poți și ceri ajutor. „Un om care se află în valurile învolburate ale mării și simte că se îneacă dă dovadă de curaj când strigă după ajutor până e auzit de cineva și nu când încearcă singur să se salveze, deși nu mai are putere…” – a adăugat specialistul NLP.

Ea a mai spus că, de-a lungul vremii, încă de la grădiniță până la pensionare, ni se spune de atât de multe ori că nu facem bine, că nu ne descurcăm, că nu suntem buni, încât mulți dintre noi ajung să creadă acest lucru și asta duce la lipsa încrederii în sine.

„Încrederea în sine începe odată cu restaurarea încrederii în Divinitate, pentru că să crezi în tine este ca și cum ai încredere în forța care face ca Pământul să se învârtă perfect, mereu pe orbita lui. Creșterea încrederii în sine atrage stima de sine crescută și respectul de sine, urmate de iubirea de sine. Pentru că a ajunge să te iubești pe tine înseamnă a iubi tot ce este creația lui Dumnezeu. Iar CURAJUL este mijlocul drumului dintre prăbușire și iubire” – a conchis psihologul Emma Toader.

Székely Ervin, RADOR