Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Salvaţi Copiii România a acordat, de la debutul crizei umanitare din Ucraina, asistenţă socio-emoţională complexă pentru peste 209.300 persoane, dintre care aproape 115.000 de copii şi peste 94.400 de adulţi, cu materiale de strictă necesitate, suport emoţional, consiliere şi sprijin financiar. Dincolo de asistenţa umanitară imediată, organizaţia se concentrează pe sănătatea socio-emoţională a copiilor ucraineni, dezvoltând pentru ei programe speciale de educaţie. Sunt copii care au trecut prin traume adânci, care şi-au pierdut unii casele, alţii şcolile şi este esenţial să fie restabilite legături socio-emoţionale, aşa cum este, de pildă, educaţia în limba maternă. Este crucial ca aceşti copii să se simtă integraţi, să nu aibă povara de a fi străini, de aceea noi am organizat pentru ei şi lecţii de limba română, a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Salvaţi Copiii România evaluează constant nevoile refugiaţilor ucraineni şi oferă asistenţă umanitară şi suport pentru acces la servicii de educaţie şi sănătate, după caz, la puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în centrele de cazare şi proceduri pentru solicitanţi de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în taberele de refugiaţi şi puncte de staţionare, în comunităţi rurale şi urbane în care locuiesc copiii ucraineni şi părinţii lor. Organizaţia şi-a extins intervenţia şi în sprijinul copiilor refugiaţi din Ucraina aflaţi în Republicii Moldova.

Cercetările Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar această cifră creşte la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani. 44% dintre copii au declarat că se simt singuri, iar 55% sunt îngrijoraţi de viitor. De asemenea, 57% dintre copii se simt nefericiţi de când au părăsit Ucraina, arată organizaţia Save the Children.

2) Reprezentantul Biroului Regional Suceava al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), Asel Sharsheeva, a efectuat o vizită în judeţul Satu Mare (nordul României), apreciind modul de cooperare al instituţiilor şi ONG-urilor în privinţa refugiaţilor din Ucraina, de la începutul crizei. La Prefectura Satur Mare a avut loc un eveniment de coordonare şi networking, implementat de UNHCR, la care au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor, autorităţilor şi organizaţiilor implicate în activităţile de întrajutorare ale refugiaţilor din Ucraina, de când a izbucnit criza şi până azi. Sharsheeva consideră că această conlucrare de la Satu Mare este un model de bune practici la nivelul ţării, România fiind la rândul său un exemplu pentru Europa.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional