A Qatar fan poses with a flag as people gather to watch a live broadcast of the 2022 World Cup opening match between Qatar and Ecuador in Doha, on November 20, 2022, during the Qatar 2022 World Cup football tournament. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Contestat, controversat, intens comentat încă înainte de primul fluier al arbitrului, Campionatul Mondial de Fotbal s-a pus în mișcare de duminică seară. De la modul în care Qatarul a fost desemnat să-l organizeze până la metoda aleasă de gazde pentru a-și construi stadioanele, totul este pus sub lupa comentatorilor, cel puțin acum, până când vor veni primele meciuri tari ale competiției. Redactorul sportiv RRA, Gabriel Bucur, este acum în studio cu aspectele din afara terenului.
Reporter: Așteptarea a luat sfârșit, a început Cupa Mondială de Fotbal din Qatar. Aproape 67 de mii de spectatori au urmărit meciul inaugural dintre naționala țării gazdă și cea a Ecuadorului, un meci încheiat cu victoria sud-americanilor pe Arena Al-Bayt – în traducere „stadionul casă” – din orașul Al Khor. Este cea mai controversată ediție de până acum, primul mondial organizat iarna, primul găzduit de o țară arabă și ultimul dinaintea extinderii formatului de la 32 la 48 de echipe. Duminică seară, la ceremonia grandioasă de deschidere, organizatorii au făcut apel la toleranță și unitate, închiriind prezența și vocea lui Morgan Freeman. Totuși, este o Cupă Mondială atipică, marcată de critici din toată lumea, dublate de acuzații aduse Qatarului pe seama nerespectării drepturilor omului, stat care a folosit forța de muncă a imigranților în condiții îndelung blamate pentru a construi uriașa infrastructură necesară, investiții record de peste 200 de miliarde de euro făcute în stadioane, dotate cu sisteme uriașe de aer condiționat, unde nu se poate consuma alcool decât în lojele bogaților. Temperaturile vor fi optime acolo în următoarea lună. Duminică seară au fost 23 de grade în orașul Al Khor, care a inaugurat turneul. Pregătirile s-au încheiat, Cupa Mondială tocmai a început, în transmisiune directă pe TVR 1, și cu analize zilnice la Radio România Actualități. Nu rămâne decât să ne bucurăm de fotbal./abranescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 noiembrie)