București, 21 noiembrie 2022

 

O seară muzicală inedită, o experiență senzorială exclusiv auditivă, este propusă publicului de Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Recitalul de muzică clasică cu lumina stinsă pe scenă și în sală are loc joi, 24 noiembrie, în Sala Auditorium, fiind susținut de bursierii programului Tinere Talente și pianista Verona Maier, prof. univ. dr. și mentor al proiectului.

 

Într-o lume concentrată pe imagini vizuale, care pot distorsiona percepția autentică, publicul este introdus în lumea sunetului și a emoțiilor, ce vor fi create de vioară, violoncel, chitară, voce și pian, prin interpretarea unor lucrări din repertoriul compozitorilor G. Enescu, P.I. Ceaikovski, C. Debussy, H. Vieuxtemps, F. Tarrega, L. Brouwer, Nuccio D’Angelo.

 

Pentru că societatea conștientizează prea puțin situația în care se află nevăzătorii,  Concertul Senzorial oferă ocazia unui experiment artistic exclusiv auditiv, cu scopul de a înțelege mai bine viața de zi cu zi, petrecută în întuneric, a persoanelor nevăzătoare și de a dezvolta o comunitate incluzivă în jurul actelor de cultură, care ar trebui să fie accesibile în mod egal tuturor oamenilor.

 

Astfel, la finalul concertului, publicul va fi provocat la o discuție liberă prin care să își exprime emoțiile și sentimentele trăite în timpul recitalului cu lumina stinsă, aceasta fiind moderată de prof. univ. dr. Verona Maier. Putem oare experimenta cu toții muzica dintr-o nouă perspectivă? Putem sparge împreună mituri și prejudecăți? Într-o lume obsedată de imagine, ne creăm realitatea cu ochii sau cu mintea? Cum putem reda conexiunea cu sunetul în artele vizuale?

 

În public vor fi invitați și tineri artiști vizuali, pentru a lua parte la această experiență muzicală imersivă, tolerantă și incluzivă, pe care să o redea ulterior în imagini percepute doar prin ochii minții, printr-o colecție de lucrări ce vor fi inspirate de Concertul Senzorial.

Evenimentul Concert Senzorial face parte din seria de acțiuni de promovare a tinerilor artiști aflați la început de drum, susținuți în dezvoltarea lor pe parcursul anului 2022 de Fundația Regală Margareta a României. Un proiect similar a fost realizat în prima parte a anului – expoziția de arte vizuale Jurnal de Viață, care a integrat concepte și simboluri inspirate de poveștile de viață, trăirile, amintirile persoanelor vârstnice.

 

Pe parcursul anului 2022, proiectul Tinere Talente a susținut 30 de artiști vizuali și muzicieni cu sprijin financiar, mentorat și oportunități de manifestare și expunere a operelor în spațiul public. Astfel, bursierii și-au lărgit orizontul profesional, și-au dezvoltat abilitățile și portofoliul artistic, dar s-au și îmbogățit în plan personal prin proiectele speciale la care au participat la propunerea Fundației Regale Margareta a României.

 

Tineri muzicieni și artiști vizuali cu vârste între 14 și 24 de ani, elevi sau studenți la instituțiile de învățământ vocațional, care provin din familii cu venituri modeste, sunt invitați să se înscrie în Selecția națională prin trimiterea aplicației până la 30 noiembrie 2022. Detalii pe www.tineretalente.org.

 

Accesul la concert este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de e-mail prieten@principesa.ro.

Partener: Kaufland România

Sponsori: Globalworth Foundation, Kultho, Oskar, Dedeman, Pepco, PSC Group, Sofmedica, Enayati Group, Boiron România, Raycap, Hotel Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms.

 

Despre Programul național Tinere Talente

Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 380 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.