INDEX: Vicepremierul român s-a adresat lui Viktor Orbán pentru sprijin

Înainte de deschiderea vineri a lucrărilor Conferinţei Permanente Maghiare, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, vicepremierul României, s-a întâlnit la Mănăstirea Carmelitelor din Budapesta cu Viktor Orbán. După cum a afirmat Hunor Kelemen într-o postare pe facebook, „Conferinţa Permanentă Maghiară a constituit un bun prilej pentru un schimb de opinii în cadrul unei discuţii separate cu Viktor Orbán privind problemele care se referă la comunitatea maghiară din România, ca de exemplu o discuţie privind creşterea importantă a sprijinului educaţiei şi învăţământului”.

Preşedintele UDMR a menţionat şi faptul că l-a rugat pe Viktor Orbán să susţină aderarea României la Spaţiul Schengen, ceea ce constituie un factor deosebit de important în aceeaşi măsură atât pentru comunitatea ţării, cât şi pentru relaţiile economice bilaterale, „la fel şi faptul ca România să devină membru al OECD”. Preşedintele UDMR consideră că în această privinţă contează pe sprijinul guvernului ungar.

În încheiere, Hunor Kelemen a menţionat că „în ultima perioadă relaţiile bilaterale româno-ungare s-au îmbunătăţit mult. Atât Viktor Orbán, cât şi eu sperăm că vom putea ajunge în viitor la relaţii şi mai strânse”. În acelaşi timp Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, declara potrivit cotidianului Der Standard că ţara sa nu susţine extinderea spaţiului Schengen. Motivul principal  al reticenţei Austriei îl constituie valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa Centrală traversând Balcanii. Austria nu susţine extinderea spaţiului Schengen, deoarece se află în pericol şi siguranţa populaţiei ţării – a afirmat politicianul.

https://index.hu/kulfold/2022/11/18/kelemen-hunor-orban-viktor-rmdsz-romania-schengeni-csatlakozas-ausztria/

Autor: Sára Virág

Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria) – 18 noiembrie