PNL doreşte ca toate pensiile să fie mărite nediferențiat

Realizator: Nicoleta Turcu – Liberalii insistă că toate pensiile trebuie mărite nediferențiat, astfel încât procentul de creștere să fie mai mare decât rata inflației pentru toată lumea. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a spus luni că există suficiente argumente pentru această majorare nediferențiată de la 1 ianuarie. Ea spune că, potrivit calculelor specialiștilor, la o indexare cu 15% a punctului de pensie, impactul bugetar ar fi de aproximativ 18 miliarde de lei.
Alina Gorghiu: Ne dorim creșterea punctului de pensie care să acopere rata inflației. Ne dorim ca această creștere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Și premierul, și eu, și colegii noștri suntem foarte preocupați de maniera în care se va rezolva în coaliție această problemă. Pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. La 1 ianuarie 2023, cu siguranță procentul cu care punctul de pensie va crește va fi mai mare decât rata inflației de anul trecut.
Realizator: De cealaltă parte, PSD dorește ca pensiile mici să crească mai mult decât celelalte și, recent, liderul social-democrat Marcel Ciolacu i-a criticat pe liberali și le-a transmis că nu ar avea dreptul să dea vreo indicație în ceea ce privește acest subiect. O reuniune a coaliției de guvernare pe această temă ar putea avea loc luni și sunt așteptate clarificări privind modul în care vor crește veniturile persoanelor vârstnice. Tot luni, la Camera Deputaților, am putea afla detalii despre cum vor guvernanții să facă reforma pensiilor speciale. Ministrul muncii, Marius Budăi, a fost chemat să explice în ce etapă a ajuns acest proces inclus în PNRR și care are termen de finalizare sfârșitul anului./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 noiembrie)