70 de ani de activitate a Parlamentului European

Realizator: Mihaela Enache – Parlamentul European va continua să reprezinte drepturile cetăţenilor şi să apere valorile democratice, este mesajul transmis, astăzi, în plenul legislativului de la Strasbourg, la împlinirea a 70 de ani de activitate. Participanţii au subliniat importanţa continuării reformelor şi a apărării principalelor interese ale europenilor, în actualul context marcat de războiul din Ucraina. Trimisul RRA, Amalia Bojescu, are mai multe informaţii:
Reporter: Bazele Parlamentului European au fost puse în 1952, iar de-a lungul deceniilor șase țări europene au devenit o Uniune de 27 de state membre, care promovează democrația, drepturile fundamentale, stabilitatea și creșterea economică. Parlamentul a fost un jucător-cheie în dezvoltarea UE, reprezentând în prezent interesele aproape a 500 de milioane de cetățeni. Cu un război la granița UE, sublinia președinta legislativului european, Roberta Metsola, este importantă protejarea valorilor democratice și a drepturilor cetățenilor:
Roberta Metsola: Este important ca noi să sărbătorim această aniversare, este important să ne oprim și să ne gândim la ce am realizat. Vrem să avem un spaţiu comun, puțin mai sigur, puţin mai drept, şi cu mai puţine inegalităţi. Am reuşit să creăm o Uniune a drepturilor, a valorilor, a solidarităţii, a egalităţii, a păcii şi a speranţei.
Reporter: Şi reprezentanții grupurilor politice europene au vorbit despre importanța protejării drepturilor cetățenilor europeni în actualul context geopolitic. Ei au subliniat unitatea blocului comunitar în reprezentarea intereselor tuturor cetățenilor./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie)