Bucureștiul va găzdui reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO săptămâna viitoare

Realizator: Mihaela Enache – Reporter: Alina Stănuță – Bucureștiul va găzdui săptămâna viitoare reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO, la care vor lua parte și miniștrii de externe din Georgia, Bosnia-Herțegovina, Ucraina și, pentru prima dată, și ministrul de externe al Republicii Moldova. Războiul din Ucraina va fi una din temele reuniunii NATO din capitala României – transmite corespondentul RRA, Alina Stănuță.
Reporter: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de săptămâna viitoare de la București este o punte între summit-ul din vară de la Madrid și următorul de la Vilnius și menționează că reuniunea este o contribuție a României la gândirea strategică a Alianței și la răspunsul NATO la situația foarte complexă care există acum pe continent. Situația din Ucraina rămâne subiectul principal pe agenda NATO, apreciază Mircea Geoană.
Mircea Geoană: Sunt aproape 50 de națiuni care contribuie nu direct la NATO, dar într-un proces condus de Statele Unite, în grupul de contact pentru Ucraina. Vedem în continuare dorința activă a aliaților și partenerilor să continuăm să ajutăm Ucraina din punct de vedere militar. În același timp, trebuie să spunem că din punct de vedere politic de această dată, nu vedem condiții pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident și pozițiile sunt atât de diferite și atât de masiv îndepărtate una de alta, încât astăzi nu vedem condiții pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere.
Reporter: Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, mai subliniază că nimeni din cadrul Alianței nu negociază ceva în numele Ucrainei, iar la nivelul Alianței, politic, nu există contacte cu Rusia./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)