Preţul maxim la energie electrică va fi, de la 1 ianuarie, de 1,30 lei pe kWh pentru toţi utilizatorii, indiferent de nivelul de consum

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – De la 1 ianuarie preţul maxim la energie electrică va fi de 1,30 lei pe kWh pentru toţi utilizatorii, indiferent de nivelul de consum. Ordonanţa în acest sens a fost adoptată de comisiile de specialitate cu votul parlamentarilor de la putere, iar mâine va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Deputaţii coaliţiei de guvernare au venit cu mai multe amendamente criticate de opoziţie prin care se propune o reglementare parţială a pieţei de energie. Iulia Gherman relatează:
Reporter: Deputații opoziției din comisiile de specialitate consideră că amendamentele formulate de coaliția de guvernare nu asigură predictibilitate și nu rezolvă criza energetică. USR a susținut că singura soluție ar fi continuarea investițiilor în domeniul energetic.
Deputata Cristina Prună: Aceste amendamente nu rezolvă problema, inclusiv pragurile acelea de 1,3 lei nu se aplică imediat, se vor aplica de la 1 ianuarie, deci mai avem cât a mai rămas din noiembrie și luna decembrie, când oamenii vor primi în continuare facturi explodate la energie.
Reporter: La rândul său, AUR atrage atenția că prin noile reglementări aprobate costul facturilor la energie ar putea crește. De cealaltă parte, reprezentanții puterii consideră că prin amendamentele depuse actul normativ a fost îmbunătățit și va fi benefic pentru clienții casnici și industriali.
Deputatul PNL, Laurențiu Leoreanu: Evident că o ordonanță de urgență nu poate să elimine criza energetică și ea vine să atenueze această criză energetică și nicăieri nu a fost o rețetă infailibilă. Va aduce un rezultat final important atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru mediul de afaceri.
Reporter: Deputații au păstrat în forma Senatului prevederile aplicate consumatorilor casnici, cu un consum de până la 255 de kW, respectiv un preț de 0,68 de bani pe kWh, până la 100 de kW consumați pe lună și 0,80 de bani bani pentru un consum de cel mult 255 de kW peste acest prag și până la 300 de kW consumul de energie se va factura, însă la prețul de 1,3 lei, care este și prețul maxim stabilit în documentul legislativ pentru toți utilizatorii de energie electrică indiferent de nivelul de consum./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)