2022. november 25.

Nicolae Ciucă: a PNL-PSD-RMDSZ koalíció biztonságot, stabilitást, kiszámíthatóságot hozott

A PNL-PSD-RMDSZ koalíció kormányra lépése biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot hozott Romániának, különösen ebben az időszakban, amelyet a Covid-19 járvány legutóbbi hulláma, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió, az energiaválság és az üzemanyagárak emelkedése, a nyersanyag- és élelmiszer-ellátási láncok megszakadása, az Európán, így Románián is végigsöprő infláció jellemzett – jelentette ki a kormányzás első évének kiértékelésekor Nicolae Ciucă miniszterelnök.  Ciucă felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a lakosság és a gazdaság védelmében hozott meg a kormány az elmúlt évben: a Támogatás Romániának csomagot, a béremeléseket, az országos helyreállítási terv (PNRR) megvalósítása érdekében vállalt feladatok teljesítését, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvétel irányába tett lépéseket, a közigazgatás modernizálásához szükséges reformokat. Ciucă azt mondta, a 2022-es évre úgy fognak emlékezni, mint arra az évre, amikor megszüntették az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV). Ez Románia érettségét bizonyítja, amelyet az EU-hoz való csatlakozás után 15 évvel ért el. Annak dacára, hogy a térségben a vasfüggöny leomlása óta nem volt a mostanihoz hasonlóan súlyos biztonsági válság, Románia erősebb garanciákat kap biztonsági partnereitől, mint valaha, és az a tény, hogy a legfontosabb politikai-katonai szervezethez, a NATO-hoz tartozik, biztosítja számára a jobb jövő építéséhez szükséges védelmet – tette hozzá a miniszterelnök. Úgy vélekedett, a kormány feladata az egyensúly fenntartása a jelenlegi többszörös válsághelyzetben. „Ezt sikeresen, együtt fogjuk átvészelni; mint már bebizonyítottuk, képesek vagyunk rá” – zárta a kormány első évének kiértékelését a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)
Románia továbbra is támogatni szeretné Moldovát árammal
Románia a jövőben is támogatni szándékozik árammal Moldovát, amelynek energiaellátását súlyosan érintik az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz tüzérségi támadások, de az elégtelen összeköttetés gondot jelent – jelentette ki csütörtökön Vilniusban Klaus Iohannis román elnök. „Eddig mindent szállítottunk, amit csak kértek” – mondta újságírók előtt a román elnök, miután találkozott litván hivatali kollégájával, Gitanas Nausedával. „Az áramkimaradások oka az (…), hogy a román-moldovai összeköttetések nem elégségesek. A romániai áram legnagyobb része Ukrajnán halad át”. A román áramszolgáltatók októberben kezdtek mérsékelt áron áramot szállítani Moldovának. Bogdan Aurescu román külügyminiszter a héten azt mondta, hogy az Európai Unió szállítja a moldovai áramszükséglet 80-90 százalékát. A román elnök szerint az jelentene megoldást, ha jobb összeköttetéseket létesítenének, közvetlen kapcsolatot hoznának létre Románia és Moldova között, és ugyanez vonatkozik a gáz- és közúti szállításokra is. Iohannis elmondta, hogy litván partnerével megvitatta az Oroszország elleni új európai uniós szankciós csomagot, és hangsúlyozta, hogy erősebb szankciókra van szükség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)
Megugrott az akut légúti fertőzéses esetetek száma
A november 14-e és 20-a közötti héten 96 996 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) alárendeltségében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ. A tavalyi év hasonló időszakában 45 180 ilyen esetet tartottak számon. A múlt héten egy laborvizsgálattal kimutatott influenzás megbetegedést jegyeztek, az idény elejétől pedig összesen 15-öt. Az említett időszakban ugyanakkor 430 influenzás esetet diagnosztizáltak a tünetek alapján, 251-gyel többet, mint egy héttel korábban, és 87-tel többet, mint tavaly ilyenkor. November 20-áig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek közül 1 270 550 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott védőoltással. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)
Az áramkiesések miatt akadozik a határátlépés Ukrajnából Romániába
Órákon át szünetelt a határforgalom csütörtök este Máramarosszigetnél az ukrán oldalon fellépő áramszünet miatt.
Iulia Stan, a máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a gyalogos határátkelés csütörtök este 20:40-kor indult újra. A közúti és gyalogos határforgalmat az akadályozta, hogy az ukrajnai Aknaszlatina (Szolotvino) határátkelőhelyén szünetelt az áramszolgáltatás. Az ukrajnai határőrség egyébként csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen lezár néhány határátkelőt a szerdai orosz bombázás okozta áramszünetek miatt, ez Aknaszlatina mellett az ukrán-magyar határon a Mezőkaszony (Kosino) – Barabás és a Harangláb (Dzvinkove) – Lónya közötti átkelést is érinti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)
Andrei Demény