Cercetătorii belgieni descoperă un tratament pentru melanomul rezistent

Echipa șefului Departamentului de Oncologie Medicală de la UZ Brussel, Bart Neyns, a testat un nou tratament experimental împotriva melanoamelor rezistente. Studiul clinic a implicat injectarea celulelor dendritice (care ajută sistemul imunitar să atace și facă inofensive celulele canceroase) în tumoră, împreună cu un agent sintetic suplimentar de stimulare a sistemului imunitar. Rezultatele concludente au marcat continuarea procesului anul viitor, a anunţat, joi, spitalul universitar.
Studiul clinic s-a concentrat pe pacienții cu melanom cu metastaze la nivelul pielii și ganglionilor limfatici în care un produs ar putea fi injectat cu ușurință. La doi dintre cei opt pacienți, toate metastazele au dispărut. La un alt pacient, celulele tumorale au dispărut din leziunea injectată, iar diametrul metastazelor rămase a scăzut cu mai mult de jumătate, iar asta după doar 12 săptămâni de tratament.
„Sunt rezultate foarte încurajatoare. Acești pacienți din studiu erau condamnați pentru că tratamentele standard nu au funcționat. Faptul că unii dintre ei sunt acum vindecați are o semnificație cu totul specială”, spune profesorul Bart Neyns.
Studiul clinic, care se va relua în 2023, este susținut de asociația Kom op tegen Kanker și de Fondul Paul De Knop. (www.lesoir.be – 24 noiembrie)/rcostea