Salariul minim în România va fi de 3.000 de lei, iar în sectorul construcţiilor de 4.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul și partenerii sociali au ajuns la un acord: salariul minim brut va crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie de la 2.550, cât este acum, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. În total, aproape 2,2 milioane de angajați cu salariul minim vor primi în plus în mână încă 340 de lei, iar în construcții salariul nu va fi mai mic de 4.000 de lei. Petruța Obrejan are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Petruţa Obrejan – Propunerea a fost agreată ieri în cadrul discuțiilor dintre executiv, sindicate și patronate. De altfel, reprezentantul întreprinderilor mici și mijlocii, Vasile Priceputu, a explicat că din cei 3.000 de lei, 200 nu vor fi supuși taxelor, iar luni membrii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social vor veni și cu propuneri privind eventualele deduceri salariale la sumele plătite peste nivelul de 3.000 de lei.
Vasile Priceputu: Oamenii trebuie să știe că salariul minim va fi 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei din cei 450 deductibili. Așa cum am spus și în cadrul ședinței, toți ne dorim ca angajații noștri să câștige mai mulți bani. Trebuie să fim rezonabili, în domeniul construcțiilor nu mai există salarii mai mici de 4.000 de lei net. Chiar și cel mai rău lucrător necalificat primește mai mult de 4.000 de lei net. Și în cazul ăsta, propunerea este rezonabilă și Consilul a susținut-o.
Reporter: Practic, majorarea propusă va avea efecte pozitive, se apreciază asupra creșterii economice, atât prin stimularea ocupării, prin creșterea puterii de cumpărare a salariaților și, nu în ultimul rând, prin reducerea muncii la negru./eradu/atataru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 noiembrie)