Uniunea Europeană va sista 90% din importurile de petrol rusesc din 5 decembrie

Realizator: Cristina Grecu – Uniunea Europeană va sista 90% din importurile de petrol rusesc, începând din 5 decembrie, adică toate cantitățile transportate maritim. Interdicția este prevăzută în al șaselea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, adoptată în iunie de forul comunitar. Prețul barilului de țiței de pe alte piețe este apropiat de cel rusesc, iar țara noastră, ca și celelalte membre ale Uniunii, a umplut deja depozitele, așa că măsura nu va avea un impact negativ, a explicat pentru Radio România Cluj senatorul USR Cristian Bordei.
Cristian Bordei: Deocamdată, depozitele sunt pline la maxim și prețul țițeiului se menține undeva în jur de 80 și ceva de dolari pe baril. Ţițeiul rusesc, /…/ este undeva în jur de 70 de dolari. Deci, din acest punct de vedere nu se reflectă încă într-o eventuală criză. Mai există o problemă, și anume faptul că Rusia are o capacitate limitată de stocare și pentru ei va fi o problemă să își vândă cantitățile de țiței și de motorină, benzină pe care în mod normal le vindeau către Europa. De exemplu, anul trecut Europa a cumpărat cam jumătate din totalul exportului de țiței rusesc.
Realizator: Din 5 februarie 2023 intră în vigoare și interdicția de achiziționare, import sau transfer de produse petroliere rafinate din Rusia în Uniunea Europeană./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 noiembrie)