Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 35.000 de refugiaţi, în special mame şi copii, au primit în ultimele 9 luni sprijin atât în punctele de frontieră Sculeni, Siret, Albiţa, Tabăra pentru Refugiaţi Huşi, cât şi în Centrul Star of Hope pentru Refugiaţi, din estul României. Potrivit unui raport prezentat de fundaţia Star of Hope, de la izbucnirea războiului din Ucraina şi până acum 35.000 de refugiaţi au beneficiat de adăpost, mâncare, asistenţă medicală, consiliere, activităţi de petrecere creativă a timpului liber, dar şi şedinţe de terapie gratuită. De fiecare dată a trebuit să aducem asigurări, să le liniştim, să le spunem mamelor cu copii că niciodată, indiferent de context, nu vor fi date afară din centrele Star of Hope, a declarat Gabriela Ducan, manager proiect în cadrul fundaţiei. Ducan a spus că pentru unele mame ucrainene care au decis să se stabilească temporar în România acest lucru a însemnat şi regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate şi siguranţă financiară. Astfel, în fiecare din cele 5 puncte de lucru de la graniţa de nord-est a României există cel puţin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă.

Războiul a arătat încă o dată puterea ONG-urilor din Iaşi, care s-au unit şi au oferit sprijinit nemijlocit, a subliniat Aurora Vatamaniuc, preşedintele fundaţiei Star of Hope. Ambasadoarea Suediei, Therese Hyden, a apreciat proiectele fundaţiei şi a promis că va oferi sprijin şi pe mai departei. Ea a fost prezentă la Gala Star of Hope, un eveniment al solidarităţii organizat de această fundaţie pentru a oferi 100 de burse copiilor cu dizabilităţi români şi ucraineni din centrele de la Iaşi, Dorohoi, Bârlad, Botoşani şi Suceava. Gala este organizată pentru a arăta sprijinul pentru copiii cu dizabilităţi din România, în special din Iaşi, dar şi pentru suportul pe care Iaşiul şi românii îl oferă refugiaţilor din Ucraina, a precizat ambasadoarea Suediei.

2) „Galeria Zamca”, din Suceava, nordul României, găzduieşte până pe 5 decembrie expoziţia de pictură ‘Şi povestea lor cine o spune?’, semnată de Iolanda Bădăluţă.  Expoziţia invită publicul să descopere poveştile copiilor aflaţi în zone de conflict, surprinse în colecţia de picturi a artistei sucevene.

Expoziţia cuprinde 20 de lucrări în ulei, care ilustrează cronologic războaiele din Siria şi cele din Ucraina. Tuşele puternice, vibrante, surprind intensitatea emoţiilor trăite de copii, impregnate în detaliu pe pânzele de dimensiuni medii şi mari, încât acestea ajung să spună de la sine povestea fiecărui copil.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.