Bucureştiul devine, în aceste zile, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice

Bucureştiul devine, în aceste zile, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice. Capitala noastră va găzdui reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, prima la nivel înalt, desfăşurată într-un stat de pe flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Arcul de Triumf din Capitala României este iluminat în albastru, iar în arcada monumentului sunt arborate drapelul României şi steagul NATO. Ministeriala NATO va fi precedată de Reuniunea Liderilor de la Munchen, care constituie un format restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen. În ţara noastră vor fi prezenţi şefi ai diplomaţiilor din statele membre, secretarul general al NATO, înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei.

Reporter: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul american de stat, Antony Blinken, sosesc încă de astăzi la București și au programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi înalți oficiali vor participa mâine la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO, care va avea ca principal subiect pe agendă măsurile de întărire a apărării și descurajării pe flancul estic, în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Rusia în Ucraina și sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la București. Vom discuta despre războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina, război care continuă să amenințe pacea și securitatea euroatlantică. Președintele Putin eșuează în Ucraina și el răspunde cu mai multă brutalitate. Valurile de atacuri deliberate cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile îi privează pe ucraineni de lumină, căldură și hrană. Acesta este un început de iarnă extrem de greu pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dificile și pentru restul Europei și restul lumii, cu creșteri ale prețurilor energiei și alimentelor. Da, plătim toți un preț pentru războiul Rusiei contra Ucrainei, dar prețul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Și dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, atunci noi toți vom plăti un preț mult mai mare, pentru mulți ani de acum încolo.

Reporter: Reuniunea de la București se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida reziliența în Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina. Tot la București, are loc astăzi, pentru prima dată în România, Reuniunea Liderilor de la Munchen. 75 de responsabili guvernamentali de rang înalt și experți în politică externă și de securitate vor discuta despre consecințele războiului din Ucraina, dar și despre alte probleme de securitate din regiune./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie