Comunitatea românească din Cernăuți sărbătorește Ziua Bucovinei

Comunitatea românească din Cernăuți sărbătorește astăzi Ziua Bucovinei, care marchează unirea acesteia cu România, la 28 noiembrie 1918. Artizanul unirii, Iancu Flondor, va fi comemorat la Storojineţ, după cum relatează trimisul nostru, Ilie Pintea.

Reporter: Ziua Bucovinei este sărbătorită astăzi în vestul Ucrainei, unde etnicii români celebrează decizia Congresului General al Bucovinei de a uni regiunea cu Regatul României, la 28 noiembrie 1918. Scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății Doamnelor Române, de la Cernăuți, mi-a spus de ce e importantă această zi.

Maria Toacă: E cea mai frumoasă zi din istoria Bucovinei. Dacă mă întorc la trecut, ceea ce a fost în 1918, ne gândim la Iancu Flondor în această zi și ne bucurăm că o avem – această zi -, pentru că ce a fost nu se poate șterge și uita. E cea mai frumoasă poveste a noastră. Este importantă pentru că știm că e posibil totuși să se realizeze un vis dacă mergi spre acest vis.

Reporter: Manifestările de astăzi vor avea loc într-un cadru restrâns, la Storojineț, acolo unde e înmormântat Iancu Flondor, artizanul acestei uniri. Unirea cu țara a celor două provincii românești – Basarabia, în primăvara anului 1918, și Bucovina, în noiembrie – a fost urmată de actul istoric de la 1 decembrie 1918, când a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a hotărât unirea Transilvaniei, a Banatului, a Crișanei și a Maramureșului cu România./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie