Reuniunea G 7 are loc în Germania

Investigarea crimelor de război comise în Ucraina va fi și în atenția miniștrilor de justiție ai G 7, grupul principalelor țări industrializate care se întâlnesc în Germania, de unde transmite corespondentul RRA, Vlad Drăicescu.

Reporter: În scopul urmăririi și pedepsirii crimelor de război din Ucraina, miniștrii de justiție din G 7 vor conveni asupra unei coordonări mai eficiente a investigațiilor, a declarat ministrul justiției federal, Marco Buschmann.

Într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung, politicianul liberal-democrat a dat exemplul facilitării schimbului de probe între diferitele sisteme juridice. ‘Crimele de război nu se prescriu în Germania. Vom fi perseverenți’, a promis Buschmann. Dreptul penal internațional se sprijină pe o promisiune vitală: crimele de război nu trebuie să rămână nepedepsite, indiferent unde sunt comise și indiferent cine le comite. ‘Respectarea acestei promisiuni este datoria noastră’, a spus Buschmann, sâmbătă, într-o înregistrare video publicată pe Twitter. El a subliniat în context impotanța reuniunii G 7, organizată luni și marți în Germania.

Întrebat dacă va face presiuni și pentru investigarea posibilelor crime de război ucrainene, Buschmann a declarat pentru Süddeutsche Zeitung: ‘dreptul penal internațional nu face diferențe în funcție de cine comite crimele de război, incluzând orice crime război comise de partea ucraineană’. Buschmann a amintit însă că Ucraina se apără împotriva, citez din nou, ‘unui război de agresiune brutal și ilegal. Cele mai multe crime de război despre care avem cunoștință sunt comise de unități rusești’./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie