Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) A 22-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc pe 9 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României, din Bucureşti. 22 de brazi, creaţii unicat, vor fi licitaţi, pentru ca toţi copiii să aibă acces egal la educaţie. Festivalul va pleda anul acesta pentru accesul la educaţie al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât şi din cauza războiului, care a dislocat deja milioane de copii din Ucraina, nevoiţi să se refugieze în ţările vecine, inclusiv în România. La ediţia din 2021 au fost colectate fonduri de peste 764.000 de euro.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv „Salvaţi Copiii România”, care organizează Festivalul, a vorbit despre rolul social al solidarităţii într-un an complicat, în care românii au dat dovadă de o generozitate fără limite, care le-a adus laude în întreaga lume: de la debutul crizei umanitare din Ucraina, am mizat pe sprijinul oamenilor, pentru a putea acorda asistenţă umanitară imediată copiilor care fugeau, uneori pe jos, din calea războiului. Am decis ca această ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun să spună povestea acestei solidarităţi, de aceea fondurile colectate vor sprijini accesul la educaţie al copiilor vulnerabilizaţi de sărăcie, dar şi de război. Învăţăm astfel lecţia pe care ne-o dau copiii: binele nu poate fi discriminatoriu, a spus Alexandrescu.

Din 25 februarie până în prezent, „Salvaţi Copiii Romania” a acordat asistenţă umanitară complexă pentru peste 210.700 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care aproximativ 115.500 de copii.

2) Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi, nord-estul României, organizează, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, o microstagiune dedicată aniversării a 126 de la inaugurarea clădirii sale, programul manifestărilor cuprinzând un maraton cu 11 spectacole proprii şi 4 evenimente conexe, sub genericul ‘Zilele Teatrului Naţional Iaşi’. Sunt aşteptaţi curatori de festivaluri, jurnalişti de teatru, critici şi manageri culturali din România, Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia.

Pe 2 decembrie se va desfăşura conferinţa ‘Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse’, susţinută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Naţional Academic de Cercetare şi Artă modernă, Kiev, Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.