Reuniunea de la Bucureşti va servi drept platformă pentru intensificarea ajutorului occidental în reconstruirea infrastructurii de energie a Ucrainei (Jens Stoltenberg)

Aliaţii NATO îşi vor intensifica sprijinul pentru Kiev, în condiţiile în care preşedintele rus, Vladimir Putin, foloseşte iarna ca armă de război, întrucât forţele sale eşuează pe câmpul de luptă, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Am livrat generatoare şi componente, iar aliaţii ajută la reconstrucţia infrastructurii distruse”, a declarat Stoltenberg, înaintea unei întâlniri a miniştrilor de externe din statele membre NATO, la Bucureşti, adăugând că această întâlnire va servi drept platformă pentru intensificarea ajutorului occidental în scopul reconstruirii infrastructurii de energie a Ucrainei. Stoltenberg a adăugat că se aşteaptă ca mesajul din partea tuturor aliaţilor va fi acela că este necesar să „facem mai mult pentru Ucraina”. Sprijinul pe care aliaţii îl vor oferi Ucrainei va consta, parţial, în noi sisteme de apărare aeriană şi garantarea funcţionării tuturor sistemelor, a precizat secretarul general.

Insistând că „războiul ilegal” al Rusiei nu ar trebui să fie susţinut de nicio ţară, Stoltenberg a spus că Iranul şi alte state nu trebuie să furnizeze Rusiei drone sau alte arme. Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Jens Stoltenberg a răspuns că se aşteaptă ca la reuniunea de la Bucureşti să fie reiterată politica NATO privind uşile deschise. /mbrotacel/dsirbu

REUTERS – 29 noiembrie