Sir John Ambrose Fleming, inventatorul aristocrat, pionier al electronicii

Context

John Fleming s-a născut  pe data de 29 noiembrie 1849, în Lancaster, Anglia, fiind cel mai mare dintre cei șapte copii ai familiei Fleming. El a fost un inginer și inventator care a adus numeroase contribuții în domeniul fotometriei, măsurătorilor electrice și telegrafiei.  Fleming a rămas cunoscut pentru inventarea unui redresor electric, tub de vid, un dispozitiv care controlează curentul electric printr-un vid într-un recipient etanș. Valva lui Fleming a reprezentat primul model de diodă, considerată internațional ca fiind invenția care a oferit începutul electronicii.

Educația lui Fleming

John Fleming a studiat la Cambridge și University College London, sub coordonarea lui  James Clerk Maxwell. Fleming a fost cunoscut în epocă după numele său mijlociu, Ambrose. Tatăl său, James Fleming a fost funcționar angajat de biserica anglicană, unde se ocupa cu treburi administrative. Mama lui Fleming a fost Mary Ann Bazley, ea fiind responsabilă de educația lui Fleming, până la vârsta de 10 ani. Mary Ann l-a învățat pe Fleming să citească, lăsându-l să răsfoiască cărțile stând pe genunchii ei. La vârsta de 10 ani, Fleming și familia s-au mutat la Londra, în speranța unui trai mai bun. Încă de la o vârstă fragedă, Fleming a învățat să utilieze sculele mecanice de la bunicul lui, lucru care l-a determinat la doar vârsta de 11 ani să construiască motoare pe aburi și bărci. El a construit o cameră foto dintr-o cutie de țigări, deprinzând meseria de fotograf într-un secol în care abia se descopereau reprezentările imagistice. Fleming și-a construit plăcile fotografice, precursoarele filmelor de aparat. A învățat să-și developeze singur fotografiile, folosind cianură de potasiu.

Copilul matematician

Fleming a fost un matematician iscusit, care a învățat și fizică, în special despre electricitate și cum să construiască baterii și capacitoare. Avea o deficiență puternică a auzului, fiind diagnosticat de mic.  Era ultimul clasat la latină, o disciplină ce presupunea și examen oral, însă, la matematică, el printre primii.

Pentru a deveni ucenic inginer, era nevoie să plătească o taxă  mare, pe care nu și l-a permis inițial. La 16 ani s-a înscris la London University College, cu scopul de a deveni profesor.  A urmat cursuri de matematică, chimie și fizică experimentală. Cu toate că atmosfera universitară i-a fost pe plac, problemele financiare l-au determinat să se retragă după doar un an. În 1870, el a obținut bacalaureatul cu merite deosebite. 

Fleming profesor 

A ajuns profesor și a muncit mult,  pentru a se putea înscrie la facultate. În 1872, la vârsta de 22 de ani, s-a înscris la cursurile Facultății de Științe din sudul Kesington, devenită mai târziu Imperial College. În laboratoarele de fizică, Fleming l-a urmărit pe Frederrucj Guthirie cum a demonstrat comportamentul electricității asupra metalelor fierbinți. Acest element a fost denumit efectul Edison în 1882, de Thomas Edison.

În 1877, la vârsta de 27 de ani, Fleming s-a înscris la Universitatea Cambridge, unde l-a întâlnit pe  James Clerk Maxwell, un alt inventator cunoscut, profesor de electromagnetism. Cursul lui Maxwell a fost atât de dificil, încât doar 2-3 studenți se înscriau la el. Fleming a fost ulterior, în 1879, premiat pentru teza sa referitoare la abordarea experimentală a electricității. În 1880, el a primit onoruri și o  licență în chimie și fizică.

John Fleming a ajuns lector universitar până în 1882, când a devenit consultant pentru firma Edison Lighting Company. Ulterior, în 1885 a fost numit titular al cursului de tehnologie electrică. A ocupat poziția universitară aproape 24 de ani.

În 1899, în timp ce continua să lucreze în poziția de profesor universitar, a devenit consultant pentru firma Marconi Wireless Telegraph Company.

Invenția lui Fleming

Dioda a fost construită ingenios. Fleming a plasat două plăci metalice în interiorul unei lămpi vide de gaz: una (catodul) era negativă din punct de vedere electric, în raport cu cealaltă (anodul). Încălzit, cu ajutorul unei baterii anexe, catodul a constituit o sursă de electroni, care, purtători ai unei sarcini electrice negative, erau atrași de anod, unde erau strânși și unde deplasarea lor producea un curent electric continuu. Migrarea lor nu avea loc decât de la catod spre anod. În aceste condiții, lampa nu funcționa decât atunci când tensiunea din anod era superioară celei din catod, comportându-se ca un redresor vis-a-vis de curentul alternativ: îl lăsa să treacă atunci când potențialul era pozitiv și îl oprea atunci când era negativ. Acest tip de lampă a căpătat denumirea de “dioda”.

Ulterior, americanul Lee De Forest inventa trioda, care a fost o îmbunătățire față de diodă, dar în același timp și o invenție care i-a scos din afaceri pe frații Marconi. În 1943, o Curte de Justiție din Statele Unite a decretat că patentul companiei Marconi a fost invalid, din pricina restricției de îmbunătățire a frecvenței curentului.

Sfârșitul lui Fleming 

În iunie 1887, la 37 de ani, Fleming s-a căsătorit cu Clara Ripley Pratt, fiică de avocat. Clara a murit în 1917. În 1926, la 76 de ani, el se retrage în orașul Sidmouth, alături de două dintre surorile sale și își transformă beciul într-un laborator. Din punct de vedere religios, Fleming a fost un anglican devotat, care a înființat mișcarea împotriva teoriei lui Charles Darwin, ce încălca principiile religioase ale secolului. Cel de-al doilea mariaj al său a fost cu soprana Olive May Franks, el fiind în vârstă de 78 de ani și ea de 30 de ani.

Pentru invențiile sale a fost înnobilat și a primit titlul de Sir, astfel numele său a devenit Sir John Ambrose Fleming. A murit la vârsta de 95 de ani, în casa sa din Sidmouth, pe 18 aprilie 1945. Nu a avut copii și și-a donat toată averea organizațiilor care ajutau oamenii săraci.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

John Ambrose Fleming

https://www.britannica.com/technology/electrical-and-electronics-engineering

https://www.britannica.com/biography/John-Ambrose-Fleming

https://www.britannica.com/technology/thermionic-valve

James Clerk Maxwell

RADOR –  29 noiembrie