2022. november 30.

Hatan pályáznak a Nagyszeben – Brassó autópálya negyedik szakaszának elkészítésére

A Közlekedésügyi Minisztérium által szervezett közbeszerzési eljárás keretében meghirdetett licitre a hazai vállalkozásokon kívül Törökországból, Ukrajnából, de még Grúziából is érkeztek ajánlatok. A Felsőszombatfalva – Fogaras közötti 16 km-es pályaszakaszt a pályázat nyertesének négy év alatt kell elkészítenie. (Radio România Actualităţi)

Holnap kezdődik a síszezon a Hunyad megyei Straja Resort üdülőhelyen

A nemzeti ünnep alkalmából meghirdetett megnyitóra azért kerülhet sor, mert a hóréteg elérte a tíz cm-t és a lesiklópályák mellett már egy hete dolgoznak a hóágyúk, így ezeken a helyeken 20 cm-es a hótakaró. A drótkötélpályák valamennyi berendezése működőképes, így holnap megindulhatnak a gondolák is a Lupény – Straja közötti nyolc km-es szakaszon, de az üdülőhelyet műúton is meg lehet közelíteni. (RADOR Hírügynökség)

Január 1-jétől nőhetnek a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak

A Pénzügyminisztérium honlapján megjelent annak a sürgősségi kormányrendeletnek a tervezete, amelynek értelmében tíz százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét, azonban a fizetések nem haladhatják meg a jelenlegi bérplafon szintjét. A jogszabály tervezete előírja, hogy a közméltóságok és a velük egyenrangúnak tekintett tisztségviselők javadalmazása a 2022 decemberében érvényes szinten marad.

Az új szabályozás ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy a nyugdíjpont értéke 1.586-ról 1.785 lejre emelkedik, a kisnyugdíjasok pedig egyéb támogatásban is részesülnek. (Radio România Actualităţi)

A nemzeti ünnep alkalmából holnap újraindul a közszolgálati televízió kulturális csatornája

A „TVR Cultural” műhold révén sugározhat adásokat és felkerülhet a kábeltévé szolgáltatók kínálatára is – döntötte el tegnapi ülésén az Audiovizuális Tanács.

A közszolgálati televízió szerint az újrainduló csatorna az alapvető kulturális értékek és a hazai művészek alkotásainak közvetítésére vállalkozik, ugyanakkor pedig hírt szeretne adni a fontosabb hazai és nemzetközi kulturális eseményekről.

Mint ismeretes a „TVR Cultural”-t 2002-ben hozták létre, majd 2012 szeptember 15-én anyagi okokból megszüntették. (RADOR Hírügynökség)

Az ikreket, illetve a több gyermeket nevelő családok esetében nőtt a gyermeknevelési támogatás összege 

A tegnapi kormányülésen elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében megváltozott az az eddigi méltánytalan eljárás, miszerint a második gyerek után, csak az 1314 lejes minimális állami támogatást fizették a családoknak. Az új rendelkezés értelmében amennyiben a gyermeknevelési támogatás összege nem haladja meg a 2628 lejes értéket, minden gyermek után azonos összeg jár. A támogatás maximális összege azonban nem haladhatja meg a 8500 lejt.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet értelmében a kabinet 400 millió lejt utalt ki a takarékos villanyégők lakossági beszerzésére, az úgynevezett roncsprogram keretén belül. Az intézkedéstől a szakemberek az energiafogyasztás csökkenése mellett az üvegházhatás mérséklését is remélik. További 500 millió lejt a helyhatóságok fognak megkapni annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a közvilágítás megnövekedett költségeit. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin