UE a decis: Se poate numi „napolitană” numai pizza care respectă reglementarările în vigoare

Este ușor să spui pizza „napolitană”, sau mai bine zis era ușor, până ieri. De acum, doar produsul care respectă regulile de producție înregistrate cu marca de Specialitate Tradițională Garantată (STG) va putea fi numit „Pizza Napoletana”, potrivit noului Regulament UE 2022/2313 publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene L 307 din 28 noiembrie 2022, care prezintă înregistrarea cu rezervă a denumirii Pizza Napoletana STG în registrul Specialităților Tradiționale Garantate.
O știre de anvergură, care ar putea avea impact asupra restaurantelor și pizzeriilor din toată Europa, cu eventuale sancțiuni pentru toate localurile care, în spatele denumirii Pizza Napoletana, nu oferă produsul certificat supus controalelor impuse. Un moment de cotitură pentru această specialitate – înregistrată ca Pizza Napoletana STG în 2010 – a fost solicitarea de schimbare a regimului de protecție din „fără restricția denumirii” în „cu restricția denumirii”, pentru a garanta înregistrarea produsului în cauză, după ce a fost desființată posibilitatea înregistrării denumirilor de produse agricole și alimentare ca STG fără restricții de utilizare a denumirii. Nimeni din Europa nu s-a opus cererii publice, lăsând undă verde pentru înregistrare sub denumirea „Pizza Napoletana STG”. (www.lastampa.it – 29 noiembrie 2022)/oavram