Viitorul Kosovo este în UE (preşedintele Bulgariei)

Preşedintele Republicii Kosovo, Vjosa Osmani, efectuează o vizită oficială la Sofia, la invitaţia omologului său bulgar, Rumen Radev. În cadrul întrevederii, şeful statului bulgar a declarat că în urmă cu 22 de ani, când Bulgaria s-a alăturat operaţiunii de menţinere a păcii din Kosovo, au fost stabilite trei obiective importante pentru contingentul bulgar: „În primul rând, să aprofundeze cooperarea cu aliaţii şi partenerii noştri. În al doilea rând, să exploreze şi să înveţe din experienţele aliaţilor şi partenerilor noştri. Şi în al treilea rând, să asiste forţele de securitate din Kosovo în pregătirea şi dezvoltarea lor. Astăzi, 22 de ani mai târziu, putem spune că aceste obiective sunt îndeplinite cu succes. Garantez, în numele Forţelor Armate Bulgare, că Bulgaria va continua să fie implicată în securitatea, stabilitatea şi pacea regiunii noastre. În acest sens, Forţele Armate Bulgare vor continua să coopereze cu Republica Kosovo şi să fie un scut împotriva oricăror ameninţări şi influenţe străine la adresa securităţii şi stabilităţii din regiunea noastră” – a subliniat preşedintele Radev.
La rândul său, preşedintele Republicii Kosovo a precizat: „Partea noastră din Europa a fost martoră la schimbări semnificative în ultimul sfert de secol. În cele mai dificile vremuri ale istoriei noastre, Bulgaria a fost întotdeauna alături de noi”.
În cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa celor doi şefi de stat, militari bulgari care au participat la misiunea NATO în Kosovo (KFOR) au primit medalia de onoare a preşedintelui Kosovo. Rumen Radev şi Vjosa Osmani au discutat despre perspectiva europeană pentru Kosovo. „Pentru noi, viitorul Kosovo este în Uniunea Europeană. Salutăm eforturile conducerii statului din Kosovo pentru integrarea europeană deplină şi toţi paşii pentru continuarea reformelor, pentru consolidarea instituţiilor statului, pentru reforma judiciară, pentru combaterea criminalităţii şi corupţiei, care reprezintă cheia pentru viitoarea aderare la UE” – a menţionat Rumen Radev./ddaniela/cvanatoru

(www.novini.bg – 30 noiembrie)