Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) La Galaţi (estul României) a fost inaugurat un centru din reţeaua înfiinţată de Agenţia ONU pentru Refugiaţi şi UNICEF în parteneriat cu autorităţile locale, pentru a sprijini copiii refugiaţilor din Ucraina şi familiile lor. În astfel de puncte, refugiaţii ucraineni pot primi diverse tipuri de asistenţă şi ajutor şi pot beneficia de asistenţă medicală. În plus, centrul din Galaţi are un spaţiu de joacă şi socializare special amenajat pentru copii, dar şi o cameră pentru alăptarea bebeluşilor.

Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România, a declarat că în acest centru vin, în medie, 90 de refugiaţi pe săptămână. Ei beneficiază de mai multe tipuri de servicii: consiliere juridică, sprijin financiar, consultanţă, iar pe viitor ne vom extinde aria de servicii oferite, având în vedere experienţa pe care o avem cu alte centre asemănătoare din lume. Centrele reprezintă spaţii sigure pentru cei mici şi spaţii în care părinţii lor, familiile din Ucraina, primesc informaţii importante, în România fiind 8 astfel de centre.

Aceste unităţi oferă ajutor refugiaţilor ucraineni, spune Mircea Mocanu, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii în România. În acest moment, pe teritoriul României sunt aproximativ 150.000 de cetăţeni străini din afara spaţiului Uniunii Europene, pe lângă cei aproximativ 90.000 de cetăţeni ucraineni. Este foarte important să înţelegem care sunt nevoile din piaţa forţei de muncă şi cum putem asista cetăţenii ucraineni în această perioadă pentru a crea, în rândul lor, un sentiment de linişte pe termen mediu şi lung, a adăugat Mocanu.

2) La Festivalul Internaţional Studio de la Târgu Mureş (centrul României) a fost prezentat un spectacol despre refugiaţi, „White colour guard” (Garda de culoare albă), care abordează ingenios subiectul refugiaţilor, al războiului şi al naturii umane. Piesa a fost scrisă şi regizată de Philip Brehse, un american care trăieşte în Berlin, profesorul echipei de actori-studenţi la Athanor Academy din Passau, Germania.

Philip Brehse a declarat: Această piesă este, într-un fel, o muncă de o viaţă pentru mine. Problemele abordate sunt evidente, Europa de Vest este într-adevăr inundată de refugiaţi. Şi oamenii au intenţii bune, ei ar vrea să ajute, dar sistemele şi organizaţiile nu au capacitatea să se ocupe de aceşti oameni în mod adecvat. Şi este destul de tragic, problemele migraţiei mondiale, şi de ce se întâmplă. Căci, de fapt, nu e vina lor, pentru că problema cu adevărat nu sunt refugiaţii, ci problema adevărată e războiul.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional