Toate țările NATO și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina cu orice preț (Antony Blinken)

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Alianța Nord-Atlantică va continua să sprijine Ucraina cu echipamente militare avansate, cu muniție, cu combustibil, cu tot ce are nevoie ca să se apere. Miniștrii de externe din țările membre NATO, reuniți la București, au calificat, prin vocea secretarului de stat american Antony Blinken, drept barbare atacurile Rusiei asupra orașelor și sistemului energetic ucrainene, în urma cărora mor civili nevinovați, iar milioane de oameni au rămas în prag de iarnă în frig și întuneric. Corespondentul RRA, Oana Bâlă, vine cu concluziile reuniunii din capitala României.
Reporter: Rusia nu trebuie subestimată, chiar dacă Ucraina a făcut progrese semnificative în fața invaziei acestei țări agresoare ale cărei rachete și drone continuă să atace orașele, civilii și infrastructura critică, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: Cea mai imediată și urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câștigă ca o națiune independentă și democratică în Europa și pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil.
Reporter: La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că toate țările care fac parte din NATO și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina cu orice preț și a subliniat că dacă Alianța ar ceda în fața agresiunii ruse, întreaga lume s-ar confrunta cu consecințe grave.
Antony Blinken: Mesajul care reiese din întâlnirile noastre de până acum este acesta: hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este și va continua să fie de fier și acum, și pe parcursul întregii ierni și atât timp cât va fi nevoie până când Ucraina va izbândi.
Reporter: Logica de luare a deciziilor atunci când vine vorba de a furniza un anumit tip de arme Ucrainei trebuie să se schimbe, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și a adăugat că decizia trebuie să aibă loc înaintea unor atacuri dure, și nu ca răspuns la acestea./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 decembrie)