2022. december 2.

Új Intercity vonatokat állít üzembe a Román Vasúttársaság (CFR)

E magasabb rangsorolásos szerelvények 2014 óta nem közlekednek Romániában. A december 12-én életbe lépő új vasúti menetrendben azonban már szerepelnek ezek a vonatok, amelyek három vonalon fognak közlekedni: a Brassó – Bukarest – Konstanca járaton, amelyen egyes szakaszokon 140-160 km-es óránkénti sebességet érhetnek el; a „Ştefan cel Mare Expres” a Bukarest – Suceava – Iaşi vonalon és az „Avram Iancu” nevű vonat, amelyik a fővárost köti össze Kolozsvárral, úgy, hogy mindössze három helyen, Ploieşti-en, Brassóban és Tövisen áll meg. Ez utóbbi vonat nyolc és fél óra alatt teszi meg az ötszáz km-es távot – közölte a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában Alex Lancuzov riporter. (Radio România Actualităţi)

December hetedikén nyílik meg a Bukarestben a Gaudeamus Könyvvásár

A közszolgálati rádió által szervezett rendezvénynek a Romexpo B2-es pavilonja ad helyt. A Gaudeamus az ország legnagyobb könyvvására, amelyik immár negyedszázados múltra tekinthet vissza. A vásár december 7-ike és 11-ike között ingyenesen látogatható naponta 10 és 20 óra között. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán 12 órakor kerül sor.

A Gaudeamus Könyvvásár számokban: közel 7900 négyzetméteren hozzávetőleg kétszáz résztvevő várja a látogatókat, könyvekkel, hanglemezekkel, játékokkal; a vásáron mintegy 600 kulturális eseményre, könyv- és hanglemez bemutatókra, pódiumbeszélgetésekre kerül sor.

A Gaudeamuson, a hagyományoknak megfelelően, egyéb kulturális és jótékonysági rendezvények is helyet kapnak, mint például a középiskolások számára rendezett Mircea Nedelciu felolvasóverseny, a Románia Olimpikonjai nevű díjkiosztó, amelyen a közszolgálati rádió jutalomban részesíti a tantárgy-olimpiákon sikeresen szereplő diákokat. Ezen a kiosztott díjak összértéke eléri a 25 ezer lejt, amelyet a Lions Club Millenium Bucharest Egyesület ajánlott fel; Pick up a Secret Story néven a közrádió és a Hospice Casa Speranţei Alapítvány partneri együttműködésében adománygyűjtésre is sor kerül. A látogatók könyveket adományozhatnak az alapítvány által gondozottaknak, azonban a kötetek címe és tartalma titokban marad, mindaddig, amíg a páciensek ki nem nyitják azokat. (Radio România Actualităţi)

Dohányleveleket foglaltak le a vámosok a Giurgiu-i határátkelőhelyen

Összesen 120 kg zsákokba csomagolt feldolgozatlan dohánylevelet fedeztek fel a határrendőrség tagjai egy bolgár rendszámú mikrobuszban. A szállítmány piaci értéke hozzávetőleg 12 ezer lej. A gépjármű vezetője nem tudta dokumentumokkal igazolni a fuvar legális jellegét, ezért a hatóság emberei elkobozták a dohányleveleket – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió. (Radio România Actualităţi)

December 15-én adják át a Nagyszeben – Piteşti autópálya egy újabb – 13 km-es – szakaszát

Jelesen az A1-es sztráda Nagyszeben – Bojca község közötti útszakaszról van szó, amely az Olt völgyén található a megyeközponttól keletre. Az utóbbi hónapokban meglehetősen sűrű volt a forgalom az említett térségben, tekintettel a Bojca és Móh közötti közúti munkálatokra.

E szóban forgó 13 km-es út az egyetlen olyan autópálya, amelyet ebben az évben adnak át a forgalomnak. Ugyanakkor az Útépítő Egyedáruságnak (Compania de Drumuri) sikerült befejeznie a Craiova – Piteşti gyorsforgalmi út egy 40 km-es szakaszát Baj és Slatina között. A munkálatok jelen állása szerint a jövő évre több mint száz km-nyi autópálya és egy gyorsforgalmi út megnyitása várható. Az utóbbi tíz évben először fordulhat elő, hogy egy évben több mint 100 km autópályát adnak át. (RADOR Hírügynökség)

Lendületben a hazai szoftveripar

Az ágazatban dolgozó cégek ez évben várhatóan elérik a történelmi rekordnak számító 11 milliárd eurós bevételt. Egy felmérés szerint a szoftveripar növekedési tendenciája az elmúlt tíz évben töretlen volt, a fejlődés üteme pedig a jelzett időszakban közel megháromszorozódott.

Az elmúlt évben hazánkban több mint 30 ezer ilyen jellegű cég működött, ezek legnagyobb része a mikrovállalatok, vagy kis és közepes cégek közé tartozik. A romániai piacvezető továbbra is az UiPath vállalkozás, amelyiknek az üzleti forgalma 250 millió euró, a második helyen a Bitdefender áll 220 millió eurós forgalommal. A harmadik helyet az IBM România foglalja el, ennek üzleti forgalma 200 millió euró. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin