Luni începe o nouă ediție a programului „Rabla pentru electrocasnice”

Luni începe o nouă ediție a programului „Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget total de 50.000 de lei. Se va face mai întâi selecția voucherelor pentru mașini de spălat rufe și vase, frigidere și congelatoare, iar după o săptămână – cea pentru laptopuri și tablete. Înscrierile pentru aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoare se vor face înainte de Crăciun. În șapte zile de la data validării, voucherul trebuie folosit, însă aproape jumătate din cei care le obțin nu fac acest lucru. În cadrul unui interviu pentru TVR Info, ministrul mediului, Tánczos Barna, a atras atenția că autoritățile au introdus o interdicție pentru cei care irosesc voucherele, astfel încât ei nu se mai pot înscrie la edițiile ulterioare ale programului, la aceeași categorie de produse.

Tánczos Barna: Acest lucru, cu siguranță, îi va descuraja pe cei care se înscriu și nu folosesc voucherul respectiv. Prețurile au crescut mult și acest lucru va eficientiza programul. Este cea mai bună metodă de a face economie; diferența de consum este imensă. Anul viitor, cu siguranță, va trebui să reanalizăm și condițiile de piață. Există posibilitatea creșterii și valorii, există posibilitatea de a extinde limitările și interdicțiile pentru cei care nu și-au folosit voucherele și putem analiza și eficiența programului pe fiecare componentă. Acolo unde nu există un interes mare, putem să luăm aceeași decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, a scoate anumite echipamente electrocasnice din program și a ne focusa pe cele care au un efect mare asupra facturii.

Realizator: Ministrul mediului, Tánczos Barna, a mai spus că până de sărbători s-ar putea aduce modificările legislative necesare pentru ca piața lemnelor de foc să fie deblocată. El a precizat că le-a propus din nou partenerilor din coaliția de guvernare introducerea unor vouchere care să fie acordate tuturor celor care folosesc acest tip de combustibil, similar cu sistemul general de compensații pentru energia electrică și gazele naturale./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie