Ucraina – Numărul real al şomerilor depăşeşte de peste zece ori cifra oficială

Numărul șomerilor ucraineni înregistrați în baza de date a Serviciului de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă nu reflectă situația reală – susţine ministrul adjunct al economiei de la Kiev, Tetiana Berejna.

Aceasta subliniază că numărul real al şomerilor este de peste zece ori mai mare. „Dacă vorbim de șomajul real, atunci, la sfârșitul anului 2022, avem 2,6 milioane de șomeri, iar pentru 2023 prognozăm puțin peste 2,8 milioane de șomeri” – a remarcat oficialul.

Berejna a amintit că 215.000 de șomeri au fost înregistrați oficial în Ucraina. Potrivit acesteia, în momentul de faţă, 27.000 de posturi vacante sunt înregistrate la Serviciul de Stat pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în timp ce, în urmă cu un an, erau 61.000. Un șomer trebuie să concureze cu alți şapte pentru un post liber.

RBC notează că, potrivit Ministerului de Finanțe de la Kiev, până la sfârşitul anului, numărul ucrainenilor rămaşi fără un loc de muncă ar putea ajunge la cinci milioane, iar rata șomajului va crește la 30%./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 3 decembrie