Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) România continuă să fie în atenţia companiilor din Ucraina care au nevoie de relocare, din cauza dificultăţilor legate de război. Afacerile care s-au mutat în ţara noastră au fost mai întâi din zonele de est afectate de lupte, a transmis Ilie Pintea, trimisul ecial în Ucraina al Radio România Actualităţi, postul public. Relocarea companiilor afectate de război spre ţara noastră a început în aprilie, când inclusiv producători din Italia cu fabrici deschise în Ucraina au început să vină în România, iar acest proces continuă şi e de aşteptat să crească, având în vedere deficienţele majore în alimentarea cu energie din cauza distrugerii infrastructurii critice.

Într-un interviu pentru postul nostru de radio, Victor Micula, ambasadorul României în Ucraina, a declarat că ţara noastră continuă să ajute.Există relocări de companii ucrainene, sunt unele companii care au fost afectate, mai ales cele care funcţionau în estul Ucrainei, în zona teatrelor de operaţiuni militare din momentul de faţă, precum şi alte companii care întâmpină dificultăţi cu lanţurile de aprovizionare sau cu energia şi atunci s-au relocat în România şi încearcă să acopere nevoile pieţei ucrainene din România. Ne străduim să ajutăm, dar, evident, nevoile sunt atât de mari, încât ceea ce putem să oferim din toată inima este o jumătate de picătură într-un ocean de nevoi, a spus Victor Micula.

2) România este un model pentru alţi membri NATO, a afirmat, în Comisia pentru relaţii externe a Senatului american, diplomata Kathleen Kavalec, nominalizată pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. Kavalec a notat faptul că România a luat poziţie faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei şi a primit pe teritoriul său zeci de mii de refugiaţi ucraineni.

Pe de altă parte, Kathleen Kavalec a salutat faptul că România a respins tentativele Chinei de a le impune ţărilor din Europa Centrală şi de Est înţelegeri economice dezavantajoase. Diplomata propusă pentru funcţia de ambasador la Bucureşti a mai spus şi că va colabora cu autorităţile române pentru aprofundarea relaţiilor economice cu Statele Unite şi va sprijini, totodată, eforturile de combatere a corupţiei.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International