În fiecare an, designerii prezintă o previzualizare a colecțiilor lor editorilor de modă, cumpărătorilor și tuturor celor care își doresc să fie mereu „în trend”. Nici nu ne-am familiarizat bine cu tendințele modei din toamna/iarna acestui an, că a și venit timpul să ne uităm deja la modelele și culorile pentru primăvară/vară ale anului 2023. Odată cu încheierea seriei de prezentări de modă din New York, Londra, Paris, Milano, dar și alte mari orașe ale lumii, dispunem acum de un plan destul de clar al noilor tendințe și putem constata deja că apar câteva modele puternice. Indiferent dacă purtați sau nu haine de designer, toată lumea urmărește spectacolele cu mare atenție pentru a descifra direcțiile pe care industria de specialitate le va „celebra” peste puțin timp, folosind prezentările de modă pentru a-i ajuta și la ghidarea propriilor colecții. Există adesea fire încrucișate între colecții datorită influențelor externe care inspiră ușor și independent stilurile. În timp ce tendințele se schimbă destul de drastic la fiecare șase luni, vedem acum o serie de tendințe majore din 2022 care rămân valabile, extinse și actualizate pentru moda anului 2023, cu siluete și culori care au înregistrat un succes uriaș. Chiar dacă designerii au rămas fideli propriilor semnături de stil personal, au existat totuși câteva idei-cheie comune care se așteaptă să se „scurgă” direct în colecțiile de pe piață și, în cele din urmă, să ajungă în garderoba fiecăruia dintre noi. Așadar, odată cu încheierea Săptămânii modei, se poate vorbi tot mai clar despre tendințele anului 2023. Printre cele mai importante propuneri ale anului viitor se numără culorile aprinse, croielile feminine, dar și accentele de efect, precum fundele sau imprimeurile florale.


Principalele recomandări și tendințe în moda anului 2023

Liliac – Una dintre cele mai mari tendințe pentru anul viitor o reprezintă culorile. Una dintre nuanțele favorite din 2023 este liliacul care împodobește piese casual de zi, dar și ținute pentru ocazii speciale. Totodată, se poartă și nuanțele mai bogate și mai intense care arată foarte bine când sunt combinate cu piese mai deschise, precum lavanda, pentru un ansamblu monocrom. Deși există foarte multe propuneri pentru piese casual liliac – precum topuri, hanorace sau fuste -, nu trebuie să fie ignorată nici îmbrăcămintea de ocazie. Cele mai frumoase rochii de cocktail pot fi liliac și vor arăta foarte bine cu sandale fine și bijuterii sclipitoare.

Galben – Nimic nu spune mai bine că vara s-a întors precum o face galbenul. Culorile calde au parte de o atenție sporită anul viitor și printre propunerile cromatice de efect se înscrie și această nuanță strălucitoare. De la costume din două piese până la cele mai frumoase rochii, stilul luminos oferit de culoarea galben aduce orice ținută în centrul atenției. Dacă galbenul este una dintre acele culori dvs. preferate, dar nu știți să o asortați, ei bine, aflați că există o nuanță de galben pentru fiecare. Această culoare poate să funcționeze universal, într-o ținută colorată, dar se poate regăsi și pe geantă sau pe pantofi. Ideal ar fi să o păstrați departe de față sau ten!

Nuanțe albastre – Deși nuanțele pastelate lipsesc rareori din rapoartele de tendințe de primăvară/vară, pentru 2023 preconizăm o înclinare mai accentuată către nuanțe pastelate și albastru „baby”. Văzută în toate prezentările atât la Săptămâna Modei din New York, cât și la Londra, această umbră rece ca gheața acoperea totul, de la rochii frumoase de zi până la ținute de seară strălucitoare sau casual și nu numai. Atingând câteva dintre celelalte tendințe de pe listă, de la volanele delicate de la Hai și imprimeurile florale superbe de la Emilia Wickstead, până la paltoanele spumante și pufoase de la 16Arlington și rochiile frumoase cu paiete de la Badgley Mischka – nuanțele de albastru moale au fost una dintre culorile dominante ale sezonului de până acum, acționând ca antidot pentru strălucirile aproape acide, care au fost și ele foarte populare. Nuanțele înghețate din țesături mătăsoase au semnalat o abordare mai subtilă și mai elegantă a hainelor de petrecere. Ornamentări argintii delicate, cum ar fi mărgele fine, se potrivesc fără efort cu tonul albastru pastel pentru un finisaj deloc încărcat.

Perfecțiune roz – Una dintre cele mai fierbinți tendințe de culoare în modă în 2022 este programată să continue pe măsură ce ne îndreptăm și spre 2023. Inițial, fuchsia a devenit hit-ul remarcabil atât pentru brandurile de designer, cât și direct pe piață. De la nuanțe de roz fierbinte, care continuă să exploreze ce este stilul Barbiecore, punându-l în prim-plan și în centru, până la interpretări mai blânde de pastel și coral, rozul a fost observat în colecțiile de modă din toate marile orașe ale lumii. Cea mai importantă interpretare a acestei tendințe a fost prin rochii, făcând din aceasta una dintre cele mai ușoare tendințe de modă din 2023 de adoptat în garderoba dvs. De la rochii de cocktail până la rochii maxi de zi cu zi, pregătite în special pentru vară, ne așteptăm ca nicio siluetă să nu rămână neatinsă de o paletă de roz în sezonul următor. Costumul roz al lui Marco Rambaldi a avut deja un impact ca parte a multor idei de ținute de toamnă, iar popularitatea sa în combinațiile de pantaloni și blazer este un alt ansamblu pe care îl puteti păstra pentru februarie 2023 și nu numai.

Dantela – Detaliile din dantelă sunt un aspect minunat pentru o ținută de primăvară-vară, deoarece această țesătură ușoară se pretează perfect pentru vremea caldă. Un alt trend, detaliile artizanale, combinate cu noile tehnologii din ultimii ani și cu dantela luxuriantă, aduc un omagiu măiestriei. Țesătura din dantelă poate fi chiar baza pentru această tendință de modă din 2023, dar interpretările diferă de la un brand la altul. Cămășile din dantelă, o alegere extrem de feminină, vor arăta deosebit sub un sacou bine croit pentru un finisaj mai soft. Ideale pentru evenimentele speciale din 2023 sunt rochiile din dantelă, cu finisaje complet moderne. Fustele din dantelă sunt altă opțiune pentru ținute de inspirație vintage mai moderne. Dantela este un trend deosebit care a revenit în forță și complimentează majoritatea ținutelor cu eleganță. Se observă o înclinație crescută către detaliile artizanale, cuplate cu noile tehnologii din ultimii ani, iar această combinație de dantelă luxuriantă și „tăiere cu laser” complicată aduce un omagiu măiestriei. Văzută într-un curcubeu de culori, de la alb clasic la roz și albastru îndrăzneț, acest stil se pretează automat mai mult la îmbrăcăminte de seară și de ocazie.

Stilul sport – Încă sunt la mare căutare hainele comode și relaxante. Astfel că, designerii au inclus și croielile sport ca o tendință relevantă a modei pentru 2023. Acest trend ne garantează că putem arăta grozav chiar și într-o pereche de pantaloni largi sau cu o fustă casual și adidași. Chiar dacă siluetele sunt sportive, țesăturile aduc un element de lux. Se poartă hanoracele mătăsoase, combinate cu fuste asortate, în același stil. De exemplu, Fendi – o casă de modă italiană de lux – a propus un ansamblu grunge al anilor ’90 format din fuste midi purtate cu jachete sport. Pentru a modifica piesele de îmbrăcăminte sport clasice și pentru a le reîmprospăta, adăugați o pereche de pantofi cu toc la pantaloni cargo pentru un finisaj mai rafinat. „Athleisure este acum una dintre cele mai populare categorii de modă, dar aspectul pentru 2023 este mai înalt. Pentru a evita să arătați ca și cum tocmai ați iesit din sala de sport, alegeți un singur articol sport și alăturați-l unor piese pret-a-porter, ca de exemplu, un sutien sport în stil crop top sub un blazer sau o jachetă bomber purtată peste o rochie. Acest amestec înalt-jos vă va oferi ștampila de aprobare a elitei modei.”

Ciucuri – O altă tendință care și-a extins ciclul de viață din 2022 în 2023 au fost unele dintre cele mai rafinate și drăguțe detalii, și anume ciucurii. Una dintre tendințele preferate pentru vară, cele mai bune rochii și piese de petrecere au fost tratate cu un makeover complet cu franjuri pentru un look căruia îi va fi greu să-i reziști. Franjurii sunt o tendință ideală pentru vară, întrucât nu funcționeaza cu paltoane sau orice haină care-i va ascunde. Detaliile precum ciucurii trebuie să fie la vedere în orice moment. Ideali pentru pauzele însorite, franjurii oferă fiecărui articol vestimentar adâncime și senzația de mișcare suplimentară. „Nivelul” de franjuri a fost diferit de-a lungul podiumurilor, de la franjuri complet dramatici până la variante mai blânde și mai relaxate ale tendinței. Chiar dacă detaliile cu ciucuri sunt adesea legate de descoperirea a ceea ce reprezintă stilul boho, pentru tendințele modei din 2023 aspectul pare mai puțin boem și mai mult glam. „Ciucurii și franjurii sunt o modalitate grozavă de a adăuga dramatism look-ului de primăvară. De la franjuri subtili pe fuste și tricouri până la rochii pline de inspirație gen flapper, aceasta este o tendință pe care o puteți duce oricât de departe doriți”. Aduceți o notă de glamour în propriul dressing în 2023 cu o mulțime de nuanțe metalice, atunci când vine vorba de rochii, cu straturi groase de franjuri, stratificate peste siluetele bodycon, pentru o estetică gata de petrecere. Pentru o abordare mai casual a tendinței, uitați-vă la tricotajele ușoare cu ciucuri care se inspiră mai mult din rădăcinile boeme și artizanale ale acestui stil. Și nu în utlimul rând, de la cele mai frumoase pareo-uri de plajă până la cele mai recente stiluri de costume de baie, finisajele cu ciucuri vă vor ajuta să vă ridicați ținuta la rang de vedetă. Spumos și elegant – Tendințele modei din 2023 au demonstrat în mod clar că romantismul există exact ca în cărți și filme, cu tul și pene tactile și spumoase care împodobesc o selecție de stiluri – de la rochii întregi din tul, care au continuat tendința de volum din acest sezon, până la tivuri care adaugă dramatism rochiilor. Această tendință este în mare măsură cireașa de pe tort a îmbrăcăminții de ocazie, cu vârfuri de țesătură moale asemănătoare unor bezele. La fel de luxoase, detaliile cu pene au fost folosite pentru a da un plus de lux tivurilor și rochiilor maxi, în timp ce o jachetă cu pene în stilul anilor ’20 a fost deja anunțată că va fi purtată peste o rochie ușoară, de vară. Nicio culoare nu a fost interzisă aici, cu un amestec de nuanțe pastelate și tonuri îndrăznețe de bijuterii, toate jucând rolul lor în crearea uneia dintre cele mai distractive și decadente tendințe de modă pe care 2023 le va oferi.

Volane – Cea mai feminină tendință, volanele mari și mici, s-au făcut cunoscute defilând pe numeroase podiumuri. Semnalând o revenire la glamour atât pentru îmbrăcămintea de seară, cât și pentru cea de zi, volanele au continuat să joace un rol important în modul în care designerii au interpretat îmbrăcămintea pentru 2023. O tendință care a fost în centrul atenției în ultimele sezoane, de la fuste la mâneci, explozia de volane se simte ca o extensie a dorinței de a fi mai prezent și mai vizibil, cu alte cuvinte, este timpul să vă lăsați stilul să strălucească. Adaugând o senzație de petrecere continuă, volanele s-au așezat fie vertical, fie orizontal sau chiar în diagonală, aceste detalii oferind oportunitatea de a vă simți înălțați cu fiecare ocazie. Dacă natura declarativă a acestei tendințe nu vă este totuși pe plac, designerii sugerează că puteți să intrați mai finuț în tendința cu volane și să mergeți pe cât de mult sau de puțin vă simțiți confortabil. Volanele sunt o modalitate distractivă de a face o declarație de stil – dacă nu sunteți sigură că puteți purta o rochie cu mai multe niveluri, optați pentru articole mai mici care detaliază volanele, cum ar fi bluze și tivurile fustei. De la topuri la hanorace, așteptați-vă la volane aplicate pe umeri pentru a adăuga detalii de lux stilurilor casual.

Imprimeuri florale – „Flori pentru primăvara? Inovatoare.” Poate fi unul dintre cele mai populare citate de modă din toate timpurile, dar când vine vorba de tendințele modei de primăvară/vară 2023, florile au revenit și sunt mai mari ca oricând. Imprimeurile cu flori la scară largă au fost văzute predominant pe podiumul Săptămânii Modei de la Londra grație unor creatori precum Richard Quinn, Paul & Joe și Rixo. Și, chiar dacă fiecare și-a pus amprenta propriului stil, totul ține de nuanțe strălucitoare și puternice, cu un impact maxim. Florile sunt imprimeul preferat pentru vară, oferind o feminitate atemporală. Paletele mai îndrăznețe dau însă acum un semn pozitiv tendinței de dopamină care a dominat anul trecut, oferind o culoare care stimulează starea de spirit cu fiecare ocazie. Un pariu sigur, imprimeurile florale merită întotdeauna investiția, deoarece reprezintă un aspect care nu se va demoda niciodată. Tendința pentru primăvară/vară din 2023 este despre flori supradimensionate și statement. Alegeți modele repetate la scară largă pe aproape orice.

Lenjeria intimă ca îmbrăcăminte exterioară – Un alt trend „reportat”, lenjeria intimă ca îmbrăcăminte exterioară este tendința riscantă a modei care fluctuează în popularitate. Desigur, mai potrivit pentru anotimpurile de primăvara/vară – întrucât aspectul nu ofera prea mult în ceea ce privește căldura – pentru tendințele modei 2023, vă puteți aștepta la o abordare de inspirație mai vintage a aspectului. Cu detalii izbitoare de corset, combinate cu fuste pline în stil crinolină, aspectul a este mai moale și mai feminin decât interpretările anterioare. În timp ce lenjeria ca îmbrăcăminte exterioară era rezervată anterior pentru una dintre multele modalități de a modela un blazer, așteptați-va ca 2023 să ofere o interpretare mai delicată, revenind la o epocă în care corsetele erau norma, modelându-le pentru sezonul următor ca și corsete de rochie. Așteptați-vă să vedeți rochii cu corset sau topuri în stil corset, îmbinate cu fuste mai pline și mai atractive. Aceasta este o versiune romantică a lenjeriei de corp și a îmbrăcăminții modelate, susținând o siluetă în formă de A.

Detalii arcuite – Când vine vorba de funde pentru primăvară/vară 2023 – cu cât mai mari, cu atât mai bine. Pe podiumurile Săptămânii Modei de la Londra au fost văzute stiluri supradimensionate de la designeri precum Susan Fang, Richard Quinn, BMUET (TE), Erdem și Klamby. Ca și în cazul florilor, fundițele sunt o tendință constantă pentru lunile mai calde, datorită feminității și sentimentului natural romantic, făcându-le ideale pentru îmbrăcămintea de ocazie specială. Interpretate în mătase, tul și bumbac, au existat pe podiumuri funde de la gulere până la tivuri, stiluri delicate de ornamente și siluete abstracte care s-au transformat în detalii de bretele pentru umăr, pentru un finisaj îndrăzneț. Detaliile cu fundă pentru umăr vor da o întorsătură sculpturală rochiilor pentru 2023, oferind un aspect feminin pentru cele mai bune rochii de domnișoară de onoare și cele mai bune rochii de nuntă.

Dungi declarative – O constantă a stilului, rareori exista un sezon în care dungile să nu fie „în tendințe”. În timp ce dungile clasice bretone sunt încă binevenite în garderoba oricăruia dintre noi, pentru tendințele modei 2023, asistăm la renașterea unor super dungi îndrăznețe. Din ce în ce mai groase și mai proeminente, de la Luisa Spagnoli și Veronica Beard până la Moschino, modelele în dungi sunt îndrăznețe și strălucitoare, susținând o estetică aproape de șezlong. O tendință ideală pentru lunile de vară, nicio culoare nu este interzisă, iar iterațiile multicolore sunt de așteptat să fie favoritele speciale pentru mărcile de pe piață. Chiar dacă Moschino a folosit modelul ca o oportunitate de a da o senzație modernă croiului androgin, puteți interpreta cu ușurință acest aspect în piese mai simple și mai discrete, cum ar fi un tricou gros cu dungi sau un tricot ușor. Rochiile au devenit un element de bază din garderobă pentru toate ocaziile, însă o rochie de vară în dungi evocă instantaneu frumusețea și finețea. Căutați dungi orizontale groase pentru cea mai modernă interpretare. Pantalonii cu dungi verticale sunt o prelungire instantanee a picioarelor și vor face cu adevărat o declarație anul următor. Optați pentru pantaloni mai largi pentru a maximiza cu adevărat stilul îndrăzneț și alegeți o croială cu talie înaltă pentru alungirea maximă a siluetei.

Ținute din piele – Articolele din piele sunt adesea cheia unei garderobe de toamnă, iar pentru toamna anului 2022, în special, articolele din piele au cunoscut o creștere bruscă a popularității. De la cele mai interesante jachete de piele și până la modelele extravagante de fuste de piele – acestea sunt piesele de bază în care să investiți în acest sezon și să le purtați în anii următori. Cu un succes neobișnuit pentru primăvară/vară, veți vedea paltoane și jachete din piele ieșind direct de pe podiumuri, unde aspectul a continuat să se orienteze spre tendința actuală de Biker Chic. Jachetele din piele structurate sunt cheia acestui look, stilurile cu curea fiind una dintre cele mai populare interpretări ale tendinței. Culorile au rămas atemporale, negru, cafeniu și roșu-sânge, cele mai comune nuanțe pentru prezentarea acestui look aparte. De la structurată la împodobită, o jachetă de piele este esențială pentru garderoba oricăruia dintre noi, mai ales că produsul în sine va rezista mult mai mulți ani decât această tendință. Pentru o jachetă atemporală, optați pentru un model clasic de motociclist sau un blazer din piele neagră pentru a-i maximiza longevitatea. Dacă v-ați gândit să investiți într-o fustă de piele pentru toamnă, chiar dacă podiumurile de defilare au fost pline de croieli gen creion, optați pentru forma fustei care se potrivește cel mai bine stilului dvs. și care vă avantajează.

Glamour gotic – Aspectul de Gothic Glamour oferă o extensie modernă a tendințelor modei anilor ’90 care au dominat sezonul curent. Minimalist, cu o mulțime de detalii simple, tăiate și cu bretele, Gothic Glamour se lipește de o paletă întunecată de nuanțe negre și violet și oferă o dezvoltare sofisticată tendinței Whimsigoth. Descoperită la creatori precum Versace, Dolce & Gabbana și Alessandra Rich, această tendință are o estetică asemănătoare anilor ’80 și este ideală pentru ținute de seară și de petrecere, adăugând un pic „va-va-voom” (calitate izbitor de sexy, care emană voluptate și atracție aparte) acestor ținute. Luând forma clasicei rochii slip (sau mulate) și ridicând atenția către detaliile sexy precum despicăturile sau bretelele, aceasta este toaleta de cocktail care va face furori în vara lui 2023. Cu promisiunea unei multitudini de rochii negre atemporale, o rochie de mătase tip creion poate fi lejer păstrată și pentru sezoanele viitoare. Decolteurile s-au reîntors în atenția modei. Indiferent dacă doar vă dezvăluie ușor gâtul sau dacă alegeți un decolteu adânc, aceasta este o tendință la fel de îndrăzneață ca și decolteul în sine.

În loc de încheiere

Tendințele mondiale în design vestimentar pentru 2023 au coordonate clare de culoare, de croială, de elemente must-have, de materiale-vedetă, însă încurajează tușele de originalitate și particularitățile fiecărui om. Revine stilul retro, accentul fiind pe volume, deconstrucție, geometrie și culoare. Se poartă costumele masculine cu elemente feminine, fustițele mini plisate cu sacouri oversize, revine maioul alb clasic combinat cu fuste prețioase sau cu un pantalon clasic, în completare cu accesorii prețioase, voluminoase. Astro Dust (roșu moderat), Galactic Cobalt (albastru hiper luminos), Sage Leaf (verde liniștit), Apricot Crush (nectar de caise), Digital Lavender (lavanda digitală) sunt nuanțele de bază pentru anul 2023. Specialiștii recomandă ciocatele, fie la pantalonii scurți sau la rochiile boho, în completare cu o pălărie sau o eșarfă oversize. Pentru primăvară-vară, prioritar va fi denimul, în orice formă, fustițele plisate, salopetele, body-urile cu diferite cut-uri și corsetele. Blugii mulați vor fi înlocuiți cu cei largi sau evazați, în combinație cu cămăși albe basic sau cu maiou și pantofi sport, și cu jachetă / sacou / vestă din denim. Pentru toamnă-iarnă, costumele masculine reinterpretate, trenchurile, blănurile artificiale și tricotajele. Recomandarea mea ar fi să combinați trendurile cu ceea ce vă stă dvs. bine, dar mereu să țineți cont de starea pe care v-o transmite o piesă vestimentară.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.vogue.fr/fashion/galerie/spring-summer-2023-fashion-trends
https://www.womanandhome.com/fashion/fashion-trends-2023/
https://www.whowhatwear.co.uk/spring-summer-fashion-trends-2023
https://www.hellomagazine.com/fashion/hfm/20221017154410/2023-fashion-trends-to-have-on-your-radar/
https://www.whowhatwear.co.uk/biggest-fashion-trends-fall-and-spring-2023
https://www.marieclaire.com/fashion/spring-2023-trends/