2022. december 5.

A bér- és nyugdíjemelésről szóló sürgősségi kormányrendeletet várhatóan ezen a héten fogja elfogadni a kabinet

A jogszabály tervezete amely ugyanakkor egyes költségvetési tételek befagyasztásáról is rendelkezik már elérhető a Pénzügyminisztérium honlapján. Amennyiben elfogadják az új szabályozást, akkor január 1-jétől a decemberi szinthez képest tíz százalékkal emelkednek a közalkalmazotti bérek, azonban ezek nem haladhatják meg a bérplafonban rögzített összeget. Nem nőnek viszont a közméltóságok és a velük azonos besorolásban lévő tisztségviselők javadalmazásai.

A nyugdíjpont értéke 12,5 százalékkal fog emelkedni 1586-ról 1785 lejre. A 3000 lej alatti nyugdíjban részesülők ezen felül két részletben (januárban és októberben) külön állami támogatást is kapnak. A 2000 lejnél kisebb nyugdíjra jogosultaknak két részletben évi 1400 lejt folyósítanak a magasabb energiaárak hatásának a mérséklése érdekében. A katonai nyugdíjak is emelkednek, azonban különböző mértékben, ellenben a helyi választottak szolgálati nyugdíjának kifizetését 2024-ig felfüggesztik. A legfontosabb pénzügyi-költségvetési szabályozásokat tartalmazó kormányrendeletet minden évben az éves költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényeinek elfogadása előtt szoktak jóváhagyni. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának idei második kiadása

Az érdekeltek mától a hűtők, fagyasztóládák, mosó- és mosogatóképek vásárlására igényelhetnek értékjegyet. „A nagy áramfogyasztású háztartási gépek új, energiatakarékosabb eszközökre való lecserélése jelentős energia-megtakarítást jelent a háztartások számára, éppen ezért idén száz millió lejt különítettünk el a programra. Ugyanakkor fontos, hogy csak azok igényeljenek értékjegyet, akik valóban felhasználják azt, hiszen ellenkező esetben másoktól veszik el a lehetőséget a programban való részvételtől” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A háztartási gépek roncsprogramjának téli kiadása három szakaszban zajlik.

Az I. szakasz december 5-én, reggel 10 órakor indult, és december 9-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre és hűtőszekrényekre, fagyasztóládákra lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.

A II. szakasz december 12-én, 10 órakor indul, és december 16-ig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.

A III. szakasz december 19-én, reggel 10 órakor indul, és december 23-áig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes értékjegy, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.

Az értékjegyeket a Környezetvédelmi Alap honlapján lehet igényelni, és a jóváhagyás után egy hét alatt lehet beváltani azokat a programban résztvevő kereskedelmi egységekben. Azok, akik nyáron igényeltek értékjegyet, de nem használták fel azt, most nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre. (RADOR Hírügynökség)

Ma Románia Nemzeti Bankja (BNR) ezüst emlékérme kibocsátásával emlékezik meg a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) 140 éves fennállásáról

Az ezüstből készült érméket hitelességi bizonylattal látják el, amelyet román, angol és francia nyelven szerkesztettek. Egy érmét – amelyből összesen 5000 darab kerül forgalomba – 450 lejért lehet megvásárolni – közölte tegnap a jegybank (Radio România Actualităţi)

Kitermelés-előkészítő munkálatok elvégzésére írt ki közbeszerzési pályázatot a Romgaz földgáz-kitermelő vállalat

Az ideiglenes és próbafúrások előkészítésére a Szeben megyei Apaújfalu községben kerül sor. A pályázat összege 11 millió lej – olvasható a cég honlapján. Az érdekeltek január 9-ig nyújthatják be pályázataikat, amelyeket még aznap meg fognak vizsgálni a vállalat szakemberei. (Radio România Actualităţi)

Decemberben és januárban a Duna maximális hozama meg fogja haladni a sokévi átlagot

Ezzel szemben a jövő év februárjában az átlagosnál alacsonyabb hozammal számolnak az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet szakemberei – áll az intézmény által kibocsátott három hónapra szóló előrejelzésben, amit tegnap tettek közé.

Decemberben a folyam maximális hozama másodpercenként 6000 köbméter lesz szemben az 5200 köbméteres sokévi átlaggal. A minimális hozam – a prognózis szerint – másodpercenként 3800 köbméter lesz.

Az elkövetkező három hónapban a hazai folyók vízhozama a havi átlag 50-80 százaléka közötti értékeket fogja elérni. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin